Vlaamse minister sluit slachthuis na beelden van dierenmishandeling

Opnieuw is een ernstig geval van dierenmishandeling in een Vlaamse slachthuis geconstateerd. Nadat in maart dit jaar videobeelden opdoken van ernstige varkensmishandeling in een slachthuis in Tielt, kwamen dinsdag soortgelijke beelden naar buiten van een runderslachthuis in Izegem. Op de beelden, gefilmd met een verborgen camera, is te zien hoe slachters stieren zonder verdoving de keel doorsnijden en pijnigen met stokslagen en stroomstoten.

Jeroen van Raalte
Een stier probeert uit een box te ontsnappen. Beeld Animal Rights
Een stier probeert uit een box te ontsnappen.Beeld Animal Rights

De Vlaamse slachterij Verbist, waar de belastende video-opnamen zijn gemaakt, moet voorlopig de deuren sluiten. Dit heeft de Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) gisteren na een inspectie besloten. Dierenorganisatie Animal Rights heeft de undercoveropnamen gemaakt en gepubliceerd. Dezelfde organisatie registreerde eerder dit jaar de misstanden in het varkensslachthuis in Tielt.

Louis Verbist, de manager van het slachthuis in Izegem, zegt zelf ook geschokt te zijn. 'Sommige van de gefilmde praktijken kunnen absoluut niet door de beugel. Wij nemen dit zeer serieus en zullen er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen.'

Beeld uit de video die Animal Rights heeft gepubliceerd. Beeld Videobeeld / Animal Rights
Beeld uit de video die Animal Rights heeft gepubliceerd.Beeld Videobeeld / Animal Rights

Dé van de Riet van de Nederlandse brancheorganisatie van vleeshandelaren concludeert op basis van de videobeelden dat het in het slachthuis voornamelijk misging doordat de stieren niet goed vastgezet waren op het moment dat ze naar de slachter werden gebracht. 'Normaal worden de dieren strak vastgezet, zodat ze nauwelijks kunnen bewegen. Dat is essentieel om ze zorgvuldig te kunnen verdoven en slachten', zegt Van de Riet, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Hij benadrukt dat de misstanden in het Belgische slachthuis ver afstaan van de Nederlandse praktijk, waar dierenwelzijn volgens hem 'tussen de oren' van de vleesketen zit. 'In Nederland zul je dit echt niet gauw aantreffen.'

In België waren de beelden voor supermarktketen Delhaize reden direct de samenwerking met de slachterij te staken. Ook keten Colruyt schortte de vleesleveringen op.

Hoewel stierenvlees hier nauwelijks wordt gegeten, was het vlees van Verbist wel verkrijgbaar in Nederland. Groothandel Makro verkocht het luxere stierenvlees aan 'een beperkt aantal horecaklanten'. Het vlees uit Izegem was goed voor een half procent van de vleesverkoop van de groothandel. Dinsdagmiddag besloot Makro de vleesinkopen van het toen al gesloten slachthuis stop te zetten. De groothandel heeft geen vlees van Verbist meer op voorraad. 'Voor dit specifieke vlees moeten we nu op zoek naar een nieuwe leverancier', zegt een woordvoerder van Makro.

Als het aan GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff ligt komt die nieuwe leverancier niet uit België. 'Het is nu de tweede keer in korte tijd dat misgaat in België.' Ook het slachthuis in het Vlaamse Tielt moest begin dit jaar tijdelijk sluiten nadat uit videobeelden bleek dat er kreupele varkens werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn gekeeld.

Na het schandaal in het varkensslachthuis van Tielt besloten minister Weyts en vertegenwoordigers van de Belgische vleessector het aantal controles in de slachthuizen te verhogen. In elk Vlaams slachthuis houdt een dierenarts toezicht op het dierenwelzijn, maar volgens deze dierenartsen worden hun klachten niet goed opgevolgd. Dierenrechtenorganisaties vinden de maatregelen van minister Weyts een stap in de goede richting, maar pleiten voor verplichte camera's op alle slachtvloeren.

Structureel

Grashoff: 'Blijkbaar is het probleem in België structureel en is het toezicht niet goed. Vanwege het vrij verkeer van goederen in Europa kunnen we geen importverbod op Belgisch vlees opwerpen. Daarom roep ik de supermarkten en groothandels op uit eigen beweging te stoppen met importeren van vlees uit België.'

Vorig jaar importeerde Nederland nog voor ruim 175 miljoen euro rundvlees uit België. Dat is een tiende van de totale rundvleesimport. 'Dit incident zal geen effect hebben op de handelsstroom', zegt Van de Riet, die ook de vleeshandelaars vertegenwoordigt. 'Na de sluiting van Tielt zagen we ook niet dat er minder varkensvlees uit België kwam. Zodra het uit het nieuws is, vergeet de consument het weer.'

Het standpunt van Albert Heijn lijkt te bevestigen dat supermarkten en groothandels nog niet warm lopen voor een generieke België-boycot. 'Wij werken niet met landen, maar met leveranciers. Daar hebben wij heel goed contact mee, ook over dierenwelzijn', zegt een AH-woordvoerder. Makro liet dinsdag weten dat het intern nog moet overleggen over de vraag of het vlees uit België blijft importeren. 'Van het slachthuis in Izegem in ieder geval niet.'

Verbetering: Eerder stond in dit stuk dat Ben Weyts een Belgische minister is. Dit moest Vlaams zijn.

Meer over het vorige vleesschandaal

Impact op consument
Twee vleesschandalen in één week. Het gebeurde dit jaar in maart. De reacties waren afkeurend, maar gaan we er ook anders door eten?

Grove misstanden in slachthuis
De ophef was groot toen Animal Rights in maart een filmpje verspreidde over varkensleed in een slachthuis. 'We moeten echt actie ondernemen', concludeerde de Belgische federatie van slachthuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden