Nieuws

Vlaamse media: nog tiental mensen beveiligd vanwege voortvluchtige militair Jürgen Conings

Naast de Belgische viroloog Marc Van Ranst zou in totaal een tiental personen extra beveiliging krijgen uit vrees dat de voortvluchtige militair Jürgen Conings het op hen voorzien heeft.

Niels Waarlo
Ondanks een grootschalige zoektocht is Conings nog altijd niet gearresteerd. Beeld BELGA
Ondanks een grootschalige zoektocht is Conings nog altijd niet gearresteerd.Beeld BELGA

Dat melden de Vlaamse kranten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg op basis van ‘welingelichte bronnen’.

Schietinstructeur Conings verdween 17 mei met een lading zware wapens. Vlak voor zijn verdwijning kondigde hij in brieven aan zijn vriendin en de politie aan ‘in het verzet’ te gaan tegen de coronamaatregelen. ‘Ik weet dat ik plots enemy of the state zal zijn.’ Conings heeft bij Van Ranst voor de deur gestaan, bevestigde de viroloog aan het AD, maar Van Ranst was toen al met zijn gezin in veiligheid gebracht.

Beveiliging advocaat

Nu blijkt dat meer mensen worden beveiligd vanwege Conings, die ondanks herhaaldelijke zoekacties nog altijd voortvluchtig is. Een van hen zou een advocaat zijn, van de rest is niets bekend. Het Belgische ministerie van Justitie zegt niet te communiceren over de beveiliging van personen, en bevestigt de berichtgeving daarom niet. Belgische autoriteiten achten de 46-jarige militair in staat tot moord.

Conings werd ‘tot in mei’ in de gaten gehouden door de Belgische militaire inlichtingendienst, omdat bekend was dat hij extreemrechtse sympathieën heeft. De dienst kon onder meer zijn telefoongesprekken afluisteren en zijn mailverkeer bekijken.

In februari werd hij als eerste militair ooit zelfs op de ‘terroristenlijst’ van terreurbestrijdingsdienst Ocad geplaatst. De reden dat de inlichtingendienst stopte hem te volgen, lag volgens minister van Justitie Ludivine Dedonder mede aan ‘de beschikbare middelen en personeel’.

Fouten

Toch kon de korporaal een grote hoeveelheid zware wapens meenemen uit een wapenmagazijn van het leger. Minister Dedonder zei eerder deze maand in het parlement dat er ‘fouten gemaakt’ zijn. Midden juni, als interne onderzoeken zijn afgerond, moet duidelijk worden wie verantwoordelijk is voor die fouten, en wat de consequenties daarvan zijn.

Wel zijn inmiddels 11 van de 38 overige militairen die door de militaire inlichtingendienst in de gaten worden gehouden vanwege rechts-extremistische sympathieën, overgeplaatst, aldus Dedonder. Zij hebben geen toegang meer tot wapens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden