Vlaamse man bekent doodsbedreiging senator

Een tot de islam bekeerde autochtone man uit Gent heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de doodsbedreigingen aan het adres van het Belgische senaatslid Mimount Bousakla...

Van onze correspondent Bart Dirks

Dat hebben eerst de Belgische regering en vervolgens het Antwerpse parket vrijdag bekend gemaakt. De 38-jarige man heeft Bousakla vorige week zaterdag telefonisch met de dood bedreigd. Daarop werd zij onder politiebescherming geplaatst.

De man vond de verklaringen van Bousakla opruiend en onverdraagzaam, en wilde de sociaal-democratische politica met zijn doodsbedreiging een lesje leren. De Marokkaans-Belgische sociaal-democrate keerde zich onder meer fel tegen schijnhuwelijken.

De man heeft bij zijn bedreigingen niet met andere mensen samengewerkt en zou ook geen band hebben met extremistische moslims. Wel werd volgens het parket de naam van de 38-jarige Gentenaar in 2002 aangetroffen op een ledenlijst van de Arabische Europese Liga.

De AEL ontkent dat echter. ‘Misschien heeft hij zich op onze website ergens voor ingeschreven, maar hij is zeker geen actief lid’, zegt Ahmed Azuz, voorzitter van AEL-België.

Zowel de AEL als de door Bousakla fel bekritiseerde Moslimexecutieve, de spreekbuis van de Belgische moslims, heeft vrijdag afstand genomen van de diverse doodsbedreigingen aan politici. Behalve Bousakla werden onder meer minister Onkelinx van Justitie geïntimideerd.

De orthodoxe joodse Antwerpenaar die donderdagmiddag aan zijn verwondingen overleed nadat hij donderdagnacht van dichtbij door het hoofd werd geschoten, is vrijdagochtend begraven. De recherche heeft alleen een kogelhuls gevonden, en nog geen spoor richting de dader.

De recherche onderzoekt onder meer hoe hij in zijn levensonderhoud voorzag. Officieel volgde hij enkel godsdienstlessen. Het 24-jarige slachtoffer laat vier kinderen en een zwangere vrouw na.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden