Vlaams Belang op 26 procent

Als er nu in België verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou het Vlaams Belang even groot zijn als de christen-democratische CD & V....

Van onze correspondent Bart Dirks

Dat blijkt uit de driemaandelijkse peiling van de dagbladen De Morgen en La Libre Belgique. De aanhang van het Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) is al sinds 1985 bij elke verkiezingsronde gegroeid. Nog altijd weigeren de andere politieke partijen bestuurscoalities te sluiten met de partij die in 2004 werd veroordeeld wegens racisme. Die afspraak staat bekend als het cordon sanitaire.

De stille hoop bij de andere partijen was dat de racistische moorden, een maand geleden in Antwerpen, een kentering zouden inluiden in de opmars van het Vlaams Belang. Sommige politici achtten ook de partij en de miljoen kiezers van het Vlaams Belang medeschuldig aan het klimaat van haat waarin de moorden werden gepleegd. Maar die verwijten aan de kiezers zijn hoogstens averechts uitgevallen.

Opvallend is dat de liberale federale premier Guy Verhofstadt in Vlaanderen de populairste politicus blijft, samen met de Vlaamse minister-president, Yves Leterme. Maar de VLD van Verhofstadt zakt in de peilingen verder onderuit. In 2003 stemde nog 24,2 procent van de kiezers op de lijstverbinding VLD-Spirit; nu zou dat nog maar de voorkeur zijn van 16,9 procent van de kiezers.

De christen-democratische CD & V, die een kartel vormt met de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) zit op het federale niveau in de oppositie, maar leidt de Vlaamse regering. Het kartel blijft in populariteit groeien: de combinatie staat in de jongste peiling op 26,7 procent tegenover 25,8 procent tijdens de vorige federale verkiezingen.

In Wallonië staat de door een eindeloze reeks schandalen geplaagde Parti Socialiste (PS) van de Waalse premier Elio Di Rupo onder druk. De PS won de verkiezingen in 2003 nog ruimschoots met 36,4 procent van de stemmen; nu zou dat nog maar 30 procent zijn. De PS blijft wel de grootste Waalse partij, voor de links-liberale Mouvement Réformateur (MR).

Het Front National, de Waalse tegenhanger van het Vlaams Belang, is aan een opmars bezig. De partij zou op 10 procent van de kiezers kunnen rekenen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2003. Het succes is opmerkelijk, aangezien de partij geen gezichtsbepalende of charismatische leidersfiguren heeft zoals het Vlaams Belang met Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Frank Vanhecke. De veronderstelling is dat het Front National garen spint bij de grote interne problemen van de PS.

In België worden op 8 oktober gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Mogelijk betekenen die in sommige Vlaamse gemeenten een einde van het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang. Maar officieel sluiten de andere grote partijen elke samenwerking met extreemrechts uit.

De gemeenteraadsverkiezingen worden gezien als een graadmeter voor de landelijke verkiezingen van voorjaar 2007. Als mogelijke regeringsleiders worden de huidige premier Guy Verhofstadt en de Vlaams minister-president Yves Leterme genoemd, al wil die mogelijk de Vlaamse gewestregering blijven leiden. De kansen voor de Waalse socialist Elio di Rupo om België te leiden, lijken te slinken door zijn afnemende populariteit in Wallonië. Voor het laatst in 1972 had België een Waal als premier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden