Vlaams akkoord effent de weg voor 'kamikazecoalitie' België

De Belgische regeringsvorming is dinsdag onverwacht in een stroomversnelling geraakt, nadat de Vlaamse partijen de handen ineen sloegen.

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - Koning Filip benoemde daarop twee formateurs, een Vlaming en een Waal, die nu de regering moeten vormen. België stevent af op een unieke coalitie van Vlaams-nationalisten, liberalen en Vlaamse christen-democraten.

De 'Zweedse coalitie', zo wordt de combinatie genoemd, naar de gele en blauwe kleur en het kruis in de Zweedse vlag, respectievelijk het symbool van Vlaams-nationalisten, liberalen en christen-democraten. Maar ze wordt ook de 'kamikazecoalitie' genoemd: ze telt dan wel 85 van de 150 zetels, maar slechts 20 aan Franstalige zijde. De liberale MR zou immers als enige Franstalige partij tot de coalitie toetreden. Dat is wettelijk toegestaan, maar politiek gezien heel riskant.

De regeringsvorming in België kende sinds de verkiezingen van 25 mei, die zowel op nationaal, regionaal als op Europees niveau plaatsvonden, veel verrassende wendingen. De formatie leek aanvankelijk een confederale logica te volgen, waarbij eerst een Waalse en een Vlaamse coalitie in de steigers werden gezet. Met een linkse regering aan Waalse zijde en een rechtse ploeg aan Vlaamse zijde dreigde het federale niveau volledig geblokkeerd te raken.

Dat veranderde dinsdag, toen de Vlaamse onderhandelende partijen N-VA en CD&V bereid bleken om de liberale Open VLD aan boord te hijsen van hun Vlaamse regering. Daarmee zetten ze de deur open voor een federale regering, gedomineerd door de drie Vlaamse regeringspartijen en aangevuld met de Franstalige liberalen. Dit belooft een economische zeer rechtse regering te worden, die volop zal inzetten op hervormingen en op begrotingsdiscipline.

Als de vier partijen tot een akkoord komen, zullen ze een unieke regering vormen. Het is 26 jaar geleden dat de socialisten niet meeregeerden in België, en het zou de eerste keer zijn dat de Vlaams-nationalistische N-VA op federaal niveau zou meebesturen. Partijvoorzitter Bart De Wever is bereid om zijn Vlaams-nationalistische wensen in te slikken, omdat de Vlaamse economie volgens hem ook gebaat is bij een regering zonder de Parti Socialiste.

De twee formateurs die dinsdag door koning Filip werden aangesteld, zijn de Waalse liberaal Charles Michel en de Vlaamse christen-democraat Kris Peeters, die nu als premier van België getipt wordt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden