VK verkiezingshangout met Pechtold: 'de meest directe invloed die een burger kan hebben'

Gaan de verkiezingen over Europa? Of over de zorg? Dat bepaalt u zelf wel! Stel daarom zelf uw vraag aan één van de politieke leiders in de VK verkiezingshangouts. Volkskrant.nl organiseert live publieksinterviews via Google Hangouts.

Dit is toch wel hele directe beïnvloeding van de politiek, vond D66-leider Alexander Pechtold van de eerste VK verkiezingshangout. Vanmiddag konden verschillende lezers via een Google Hangout hun vraag stellen aan Pechtold. Ook vragen via e-mail, Twitter en Google Plus werden behandeld.

Sander de Wijs, deelnemer aan de hangout, vroeg Pechtold hoe hij de burgerparticipatie in de politiek wilde vergroten. 'Sociale media als deze Hangout en Twitter veranderen het politieke systeem. Dit leidt misschien niet tot een nieuw burgerparticipatiesysteem in de grondwet, maar het geeft burgers heel direct de kans om mij als volksvertegenwoordiger aan te spreken en te inspireren. Dat is de meest directe invloed die je kunt hebben', antwoordde Pechtold. De D66-leider zegt dat het onmogelijk is om iedereen te antwoorden, maar dat hij wel veel leest.

Een andere deelnemer, Mark Joosten, maakte zich juist zorgen over te veel burgerparticipatie. 'Mensen zijn kortetermijngericht, ze willen directe voordelen en denken niet na over de consequenties. Hoe ziet u de toekomst van de democratie?', aldus Joosten. Pechtold vindt dat het belangrijk is om vertrouwen in de medemens te houden. 'Door goed onderwijs aan te bieden, kunnen mensen populisme doorprikken. Ook moet de politiek het goede voornemen geven. Neem het Polenmeldpunt. Als Rutte binnen 24 uur had gezegd: Dat Polenmeldpunt is ongein, dan was de schade veel minder groot geweest. Nu leer je de mensen dat dit dus kennelijk normaal gedrag is'.

Vertrouwen in de politiek was een belangrijk onderwerp van gesprek. 'Een recent onderzoek wees uit dat politici op het gebied van vertrouwen op het niveau van tweedehands autohandelaren staan. Er worden fouten gemaakt in de jeugdzorg, in de ouderenzorg, door de politie, maar er moet een vertrouwen komen van de kiezers naar de overheid en andersom. Als een agent een fuik maakt om een op de vlucht geslagen benzinedief staande te houden, moeten er niet meteen nieuwe regels komen. We moeten erop vertrouwen dat die agent naar eer en geweten gehandeld heeft', zei Pechtold.

Benieuwd naar wat Pechtold over de langstudeerboete, het ontslagrecht en de SP te zeggen had? En wat 3FM Michiel Veenstra aan Pechtold vroeg toen hij plotseling de hangout binnenkwam? Bekijk het hele gesprek hier.

Volgende week donderdag om 14.00 uur schuift Marianne Thieme aan in de VK verkiezingshangout. Alvast aanmelden kan hier.

Volg ons op Google+ om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe hangouts.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden