VK-onderzoek: VVD en SP genieten meeste vertrouwen

VVD en SP hebben ruim drie maanden voor de verkiezingen de beste papieren om er een tweestrijd van te maken. Het gedoogdebacle met de PVV kleeft VVD-leider Mark Rutte nauwelijks aan, terwijl Emile Roemer en zijn SP sinds 2010 zeer sterk hebben gewonnen aan vertrouwen. Dit blijkt uit kiezersonderzoek dat TNS Nipo en de Universiteit van Amsterdam hebben gedaan voor de Volkskrant, het eerste van drie grote onderzoeken tot de verkiezingen van 12 september.

Rutte vs. Roemer op 12 september?Beeld ANP

De SP heeft zich inhoudelijk succesvol 'verbreed' en kan, anders dan twee jaar terug, de grootste partij dan wel de grootste op links worden. PvdA-leider Diederik Samsom scoort vooralsnog matig, maar de PvdA heeft nog wel goede kans zich in de strijd te mengen.

De grootste tegenstelling in het politieke veld is niet die tussen SP en VVD. Zij is te vinden tussen de PVV en D66. De oversteek in aanhang tussen beide partijen is nagenoeg nul; bij vrijwel alle onderwerpen staat de achterban van beide partijen recht tegenover elkaar. Ook op een ander vlak onderscheiden ze zich; binnen vrijwel alle partijen noemt een flink deel van de aanhang D66 een welkome coalitiepartner. Met de PVV wil vrijwel niemand in zee.

Versplinterd
In het sterk versplinterde landschap dringt zich geen enkele ook maar enigszins natuurlijk ogende coalitie op die volgens de peilingen in de buurt komt van 75 zetels. Twee blokken tekenen zich af: SP en PvdA aan de ene kant, VVD en CDA aan de andere kant. Iedereen wil D66 er wel bij, en GroenLinks-kiezers willen graag met PvdA en SP samenwerken. Volgens de huidige peilingen komen de blokken in beide varianten dan nog steeds 10 tot 15 zetels tekort.

De ondervraagden noemen stimulering van de economie (30 procent), gezonde overheidsfinanciën en groei van de werkgelegenheid (beide 21 procent) en handhaving van de koopkracht (20 procent) als belangrijkste thema's voor de komende tijd. Veiligheid en zorg, voorheen belangrijke onderwerpen, krijgen nu minder prioriteit. Slechts 7 procent wil nog strenger asielbeleid, terwijl integratie nauwelijks wordt genoemd.

Europa
Wilders probeert Europa te promoveren tot verkiezingsthema. Nu speelt het nog geen rol van betekenis in de overwegingen van kiezers, constateert TNS Nipo, maar de strategie heeft potentieel. Net als in voorgaande jaren blijkt bij gerichte vragen negatief gedacht te worden over de Europese Unie. Slechts eenderde van de kiezers meent dat Nederland heeft geprofiteerd van het EU-lidmaatschap, eenderde zegt zich door de EU 'bedreigd' te voelen.

Meer over het kiezersonderzoek in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden