Vk.nl-schaduwkabinet: 'Ze draaien in het Catshuis om de hete brij heen'

Nog steeds vergaderen de leiders van VVD, CDA en PVV op het Catshuis. De uitkomsten daarvan blijven tot het eind geheim, maar toch lekte al een deel van de plannen uit. Wat denkt het Schaduwkabinet van vk.nl, bestaande uit 2 jonge veelbelovende politici, over de uitgelekte plannen?

De deelnemers aan ons panel zouden wel eens de opvolgers kunnen zijn van de huidige politiek leiders van de partijen. Aan het woord zijn Bram Dirkx, voorzitter van de JOVD (de jongerenafdeling van de VVD) en Arrie Vis, zijn collega bij het CDJA (de jongerenafdeling van het CDA).

Bram Dirkx:
'Het kabinet en gedoogpartner PVV onderhandelen vrolijk verder in de ambtswoning van de minister-president. Ze zijn er nu al een kleine vijf weken. In eerste instantie leek de kettingkast van VVD-fractievoorzitter Stef Blok en het 'goedemorgen' uit de mond van premier Mark Rutte het enige hoorbare te zijn van de onderhandelaars, maar de laatste dagen doen veel geruchten en fantasierijke verzinsels de ronde. Het lijkt de stabiliteit van de gedoogconstructie echter niet te beïnvloeden. Niet meer tenminste. Hopelijk heeft Wilders de verantwoordelijkheid gevonden die past bij een gedoogpartner in een economisch zware tijd.

Enkele bezuinigingsplannen lekten eind vorige maand uit. Als de gelekte maatregelen waar zijn, dan worden de uitkeringen, de ambtenarensalarissen en de salarissen in het bedrijfsleven bevroren. Ook wordt de WW hervormd, het eigen risico in de zorg verhoogd en de hypotheekrenteaftrek beperkt. Daarnaast zou er op ontwikkelingssamenwerking een miljard euro worden bezuinigd. Het gros van de maatregelen is een goed begin, en absoluut wenselijk, maar de verborgen hand van de overheid deelt een ferme tik uit aan het bedrijfsleven door zich te bemoeien met de salarissen in de private sector. Helaas worden er (nog) geen structurele en uitgebreide hervormingen op de woningmarkt, arbeidsmarkt en pensioenen gemeld, maar zijn het slechts halve maatregelen die zich hebben aangediend.

De verantwoordelijkheid voor deze crisis wordt veelal gelegd bij de jonge generatie terwijl de ouderen - die in het algemeen een lager consumptieniveau hebben - veelal buiten schot blijven. Dat kun je de ouderen niet kwalijk nemen, maar de overheid wel. In een samenleving waar vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid in balans zijn - en burgers gelijkwaardig zijn - geeft de overheid de burger een zo'n groot mogelijke persoonlijke en economische vrijheid om zijn of haar leven zelf in te richten en legt zij de verantwoordelijkheid bij burgers voor het eigen bestaan, het handelen en het welzijn van anderen in de maatschappij. Op een dergelijke manier verdraagzaam samenleven, is nodig om een generatieconflict op termijn te vermijden.'

Arrie Vis:
'Net als de rest van Nederland kijk ik reikhalzend uit naar het akkoord zoals dat gepresenteerd gaat worden door de onderhandelaars in het Catshuis. Regelmatig bereiken geruchten de media en worden die gepresenteerd als deelakkoord. Hier kan ik kort over zijn. Zelfs de Tweede Kamerleden kennen de afspraken op de verschillende terreinen niet volledig.

Maar als we dan afgaan op wat tot nog toe naar buiten is gekomen dan hoop ik dat het slechts geruchten zijn. Het voorspelt namelijk niet veel goeds. Het lijkt erop alsof de onderhandelaars om de hete brij heen aan het draaien zijn. En dat terwijl het juist nu het moment is om de hervormingen door te voeren waar Nederland al zo lang op wacht. De eigen bijdrage in de zorg zal wellicht worden verhoogd, maar waar blijven die veranderingen in de bekostiging? Waarom durven wij geen principiële keuzes te maken wat we wel en niet behandelen?

Ik heb het al eerder gezegd, als men de btw gaat verhogen dan is dat een lastenverzwaring omdat men geen keuzes durfde te maken. Daarom zeg ik: omhoog die AOW-leeftijd, omlaag dat ontslagrecht en verklein de verschillen tussen de generaties! Alleen zo laten we zien dat we verder dan onze eigen politieke loopbaan durven kijken.'

Bram Dirkx
Arrie Vis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden