Vitesse worstelt met tekort van 15 miljoen

Vitesse moet voor zeker 15 miljoen euro aan spelers verkopen om een sluitende begroting te krijgen. Dat blijkt uit stukken van de gemeente Arnhem in handen van de Volkskrant....

Van onze verslaggevers Harry van Gelder Xander van Uffelen

Vitesse heeft voor de seizoenen 2001/'02 en 2002/'03 een gat in de begroting van 10,9 miljoen euro (24,4 miljoen gulden). Door het ontbreken van een shirtsponsor, tegenvallende inkomsten uit logeverhuur en door het ontbreken van huurverlaging door de Gelredome is het tekort opgelopen tot zeker 15 miljoen euro.

De cijfers zijn afkomstig van de begroting die Vitesse aan het gemeentebestuur van Arnhem heeft verstrekt. De gemeente wilde inzage in de boeken alvorens de club een lening van 5,4 miljoen euro kreeg.

Opmerkelijk is dat de begroting van de club veel hoger is dan het Vitesse-bestuur altijd voorspiegelde. Begin dit jaar zei voorzitter Vaessen nog dat Vitesse de begroting met 15 procent dit jaar zou inkrimpen tot 17,2 miljoen euro. Voor het seizoen 2003/04 zou hij zelfs worden teruggebracht tot 15,9 miljoen. Tegen de gemeente Arnhem worden veel hogere cijfers genoemd. Dit jaar wordt 21,7 miljoen euro uitgeggeven, volgend jaar 20 miljoen.

Uit de begroting blijkt verder dat Vitesse jaarlijks voor 9 miljoen euro aan spelers moet verkopen, mits de overige inkomsten volgens verwachting zijn. Vitesse heeft de afgelopen weken een keur aan spelers van de hand gedaan. Remco van der Schaaf ging naar PSV, Mahamadou Diarra naar Lyon en Michel Kreek naar AEK Athene. Ook Victor Sikora en Dejan Stefanovic staan nog in de etalage.

De spelersverkopen hebben naar schatting 10 miljoen euro opgeleverd. Een deel van deze opbrengst gaat naar spelersmakelaars en energiebedrijf Nuon.

Ook voor het volgende seizoen zal weer 9 miljoen euro aan spelers moeten worden verkocht om de begroting sluitend te krijgen. Voor het seizoen daarna wordt rekening gehouden met 6 miljoen euro aan verkopen.

Vitesse-voorzitter Jos Vaessen stelt nog één à anderhalf miljoen euro nodig te hebben voor een dekkende begroting voor het komende seizoen. Hij denkt dat de KNVB geen moeite meer zal hebben met de goedkeuring van de begroting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden