Vitesse tekent precies binnen de lijnen

Na het tweede miljoenenverlies op rij staat Vitesse op scherp: de financiële spelregels van de UEFA staan meer rode cijfers niet toe. Het zal niet meevallen de balans op orde te brengen.

WILLEM VISSERS

De financiële huishouding van Vitesse is bijna surrealisme. De club openbaarde maandag een verlies van ruim 24 miljoen euro over één seizoen, een bedrag dat is bijgepast door een in Georgië geboren en in Moskou woonachtige eigenaar. Aleksandr Tsjigirinski heeft zich één keer vertoond aan het volk in stadion Gelredome, een beetje verlegen staand op het balkon van een ereloge.

De cijfers zijn fascinerend en onthutsend tegelijkertijd. Terwijl een kleine club als RKC dinsdag een winst meldt van 33 duizend euro over het seizoen 2012-2013 (zie inzet), schoot Vitesse in de vuurrode cijfers. Na het megaverlies van 22,7 miljoen over vorig seizoen, lijdt het nu dus 24,4 miljoen verlies. Het past allemaal net binnen de Financial Fair Play-regels van de Europese voetbalfederatie UEFA, maar Vitesse moet op zijn tellen passen.

De club is het ambitieuze zoontje van de grootvorst van de expansiedrift in het voetbal, Chelsea. Dat vond in Arnhem een ideale club voor een samenwerkingsverband. Het doel is bij Vitesse een aantal van de vele, overal ter wereld gescoute talenten te laten ontbolsteren. In Londen volgen ze al die groeibriljanten op kicksen nauwgezet. Zelfs trainer José Mourinho aanschouwt de wedstrijden.

Peter Bosz, de trainer van Vitesse, was onlangs op bezoek bij Chelsea. Aan tafel bij hem en technisch directeur Michael Emenalo zat een mooie vrouw. Heel even vroeg Bosz zich af wie ze was, totdat hij ontdekte dat het Marina Granovskaja betrof, de directrice zelve. Zonder haar vallen weinig belangrijke besluiten bij Chelsea.

Filiaalhouder

Granovskaja is aangenomen door eigenaar Roman Abramovitsj, die weer een kennis is van Merab Zjordania. De Georgiër fungeerde de laatste drie jaar als een soort filiaalhouder bij Vitesse, totdat hij eind 2013 een stap opzij zette, naar het schijnt tegen zijn zin.

In die periode van ruim drie jaar was Tsjigirinski, de belangrijkste handelspartner van Abramovitsj, feitelijk al de baas van Vitesse, hoewel hij zich pas sinds enkele maanden profileert als eigenaar. Hoewel, profileren. Hij spreekt niet in het openbaar, hij is bijna nooit in Arnhem. Althans, niet in het zicht van de buitenwereld. Is Vitesse van hem? Of toch stiekem van Abramovitsj? Tsjigirinski, steenrijk geworden met de handel in olie en vastgoed, broer van de zo mogelijk nog rijkere Sjalva Tsjigirinski, bezocht het duel met Cambuur, geflankeerd door zijn dochter en Granovskaja. Hij applaudisseerde beschaafd voor de zege (3-0) en liet zich vanuit de loge vastleggen op beeld en foto.

Waar het om buitenlands kapitaal gaat, is Vitesse in Nederland uniek. Dat is wennen voor de eredivisie, ook het uitgavenpatroon. Vitesse gaf in het seizoen 2012-2013 bijna 19 miljoen uit aan salarissen, veel meer dan bijvoorbeeld Feyenoord, de tegenstander van vrijdag (12 miljoen, alleen aan spelers). Tegelijkertijd haalde Vitesse slechts 11,6 miljoen binnen met de verkoop van kaartjes, sponsoring en merchandising. In het verslag staat onder meer dat de club 120 fte's heeft, onder wie 50 profvoetballers.

Richtlijn

De KNVB heeft als richtlijn dat clubs maximaal zo'n 60 procent van hun omzet besteden aan lonen. Anders komen ze in de problemen; een club heeft nog meer uitgaven dan personeel. Bij Vitesse ligt die verhouding dus radicaal anders. Bijna twee keer zoveel salaris als inkomsten, hetgeen automatisch leidt tot forse verliezen.

Directeur Joost de Wit begeleidde de cijfers van maandag met teksten over noodzakelijke, verwachte groei. Hij stelde dat Vitesse vooral heeft geïnvesteerd in de toekomst. Zo is vorig jaar het schitterende, 12 miljoen kostende trainingscomplex op Papendal geopend. Nu is het zaak te groeien in inkomsten en de kosten te beheersen. Dat zal niet meevallen, de omzet steeg in een jaar slechts met enkele tonnen.

Vitesse heeft nog steeds geen hoofdsponsor, hetgeen vreemd is voor een topclub uit de Nederlandse competitie. Dat heeft ook te maken met groot denken in Arnhem. Vitesse omarmt de wereld, maar is van de regio. Het wil eigenlijk een bedrijf aan zich verbinden voor een bedrag dat vooralsnog niet past bij de status van de club. En het aantal toeschouwers in de bijna nooit volle Gelredome groeit, maar dat gaat niet zo snel als de club zou wensen.

Vitesse wandelt derhalve nadrukkelijk langs de door de UEFA opgeworpen barricaden van Financial Fair Play. Meer verlies maken mag niet meer. Na de verkoop van Bony en Van Ginkel voor tegen de 20 miljoen euro, zullen de cijfers over het huidige seizoen gunstiger zijn. Anderzijds is het niet logisch te veronderstellen dat Vitesse spelers zal blijven verkopen voor grote bedragen. Een aantal topspelers, onder wie Van Aanholt, Atsu, Piazon en recent Traoré, is gehuurd van Chelsea. Het wachten is op vruchten van de opleiding à la Van Ginkel, die veel geld kunnen opleveren.

De weg naar de top is een kwestie van een lange adem en veel geld.

RKC boekt kleine winst

RKC heeft vorig seizoen 33 duizend euro winst geboekt. Dat heeft de eredivisieclub dinsdag bekendgemaakt met het publiceren van de jaarcijfers. RKC realiseert daarmee voor het vierde opeenvolgende jaar een positief resultaat. De club had, vergeleken met een seizoen eerder, te maken met minder opbrengsten uit wedstrijden. Dat kwam doordat RKC eerder werd uitgeschakeld in de bekercompetitie en de play-offs niet haalde. Die waren het seizoen ervoor wel bereikt. De inkomsten uit sponsoring en media namen daarentegen toe. RKC staat momenteel een-na-laatste in de eredivisie, met 19 punten uit 20 duels.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden