Vitesse tegen Inter geen moment in verlegenheid

In de bedrijfstak waar het kapitaal regeert, toonde Vitesse donderdag aan dat geld niet per definitie gelukkig maakt. In San Siro, één van de indrukwekkendste stadions ter wereld, liet het elftal van Ronald Koeman zich niet imponeren door de megalomane trekjes van Inter Milaan, met als gevolg dat Vitesse over...

Van onze verslaggever Wybren de Boer

De 0-0 in Milaan biedt fraaie perspectieven voor de return in Arnhem. Met enig fortuin had Vitesse de tegenstander gisteren zelfs al op achterstand kunnen zetten. Inter Milaan, het sterrenensemble met een marktwaarde van enkele honderden miljoenen, kon slechts met moeite gelijke tred houden met Vitesse. De tactische uitvoering leek opnieuw ook een bewijs van het meesterschap van de trainer Koeman.

Geen moment raakte Vitesse in verlegenheid, op een slippertje van verdediger Pothuizen in de openingsfase na. Met het resultaat werd aldus ook het imago van de Nederlandse competitie enigszins opgepoetst. Alle schampere teksten ten aanzien van de eredivisie ten spijt, toonde de actuele Nederlandse koploper zich tactisch slimmer dan één van de grootste clubs uit Italië.

Vitesse hield zich vijf kwartier koest en ging toen alsnog op zoek naar een doelpunt. Koeman bracht met Zongo en Fortes verse aanvallers in en sommeerde voorts middenvelder Janssen tot offensievere daden. Verdediger Cirillo, die met een wanhopige sliding spits Peeters uit balans bracht na een pass van Janssen, en de paal raakte na een inzet van Stefanovic, hielpen Inter Milaan door het oog van de naald.

Brutaliteit en verzorgd voetbal waren Vitesse's belangrijkste wapens, zonder dat de ploeg zich trouwens liet verleiden tot al te druistig aanvalsspel. De vrees om door de Milanese sluipmoordenaars geveld te worden, vertaalde zich in behoedzame combinaties. Slechts met schoten van afstand, door Amoah en Jansen, werd het doel van Frey aanvankelijk onder vuur genomen.

Linkerspits Sikora deed nog de opzichtigste pogingen het duel kleur te geven. Met enkele kunstzinnige acties gaf hij zijn bewaker Cirillo voor rust het nakijken, eenmaal zelfs door de back door de benen te spelen. Cirillo diende zijn uitdager kort daarop van repliek met een tik op de enkels. Wat dat betreft werd de Italiaanse reputatie wel waargemaakt.

Zodra Inter Milaan de bal in bezit had, stelde de ploeg danig teleur. Dat de spitsen Ronaldo en Vieri en de middenvelders Zanetti en Jugovic ontbraken, mocht nauwelijks een excuus heten. In de 32 man tellende selectie, van 14 verschillende nationaliteiten, verdringen vedetten elkaar om een basisplaats. Zamorano en Sükür mochten het gisteren aan het front proberen, maar konden hun faam geen moment waarmaken.

Ter illustratie van het potentieel waarover Inter beschikt, verving Tardelli in de tweede helft Zamorano en Sükür door Recoba en Keane, tesamen ook goed voor een transferbedrag van 70 miljoen. Het sorteerde even weinig effect als de intocht van Seedorf. De oud-Ajacied kwam twintig minuten voor het einde Vampeta aflossen, maar kon ook geen gaten in de Arnhemse defensie vinden.

Koeman had bovendien zijn achterste linie verstevigd. Met vijf verdedigers, van wie Kreek de vrijheid had gekregen kort voor de defensie te opereren, wist Vitesse de Milanese aanvalsgolven in te dammen. De enige die steken liet vallen was centrale verdediger Pothuizen die voor het eerst sinds eind augustus, toen Vitesse voor het laatst verloor (met 4-1 van NEC), weer in de basis stond.

Na zes minuten al verslikte Pothuizen zich in een pass van Pirlo, waardoor Sükür onverwacht een vrije doortocht kreeg naar het Arnhemse doel. De Turkse spits talmde en vond vervolgens in Zoetebier zijn meerdere. Na rust onderscheidde de doelman zich nogmaals. Na een voorzet van Seedorf en de inzet van Sükür wierp Zoetebier zich in de baan van het schot. Het bleken slechts Milanese stuiptrekkingen.

De ervaring heeft Koeman echter geleerd dat Italiaanse ploegen binnen enkele weken soms een geheel nieuw gezicht kunnen opzetten. Pas over twee weken in Arnhem, wanneer Vitese gedwongen zal zijn het spel te maken en de sluwe Milanese aanvallers op hun kansjes kunnen loeren, moet blijken of Vitesse ook volwassen genoeg is om het karwei af te maken. Tegen die tijd heeft Inter trouwens weer de beschikking over spits Vieri, de man van honderd miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden