Vitesse overleeft niet zonder steun provincie en sponsor

Voetbalclub Vitesse komt in het voorjaar in grote financiële problemen als het geen shirtsponsor vindt en als de huurverlaging van zes miljoen gulden aan het stadion Gelredome niet doorgaat....

Bestuurslid J. Snellenburg zei onlangs dat de kas van Vitesse in maart leeg is. 'Je moet zijn woorden niet te letterlijk nemen. Snellenburg heeft vooral een signaal willen afgeven', zegt voorzitter J. Vaessen. Over de financiële perikelen van Vitesse moet je niet mistig doen, vindt algemeen directeur H. Schreudering. 'Als een shirtsponsor uitblijft en de huur niet wordt verlaagd, mis je 10 á 11 miljoen gulden en heb je een probleem.'

De in een diepe politieke crisis verwikkelde provincie weigert tot nu toe te betalen. Toch maken Vaessen en Schreudering zich weinig zorgen. 'De huurverlaging is door de provincie in een herenakkoord van 1 juli toegezegd en staat los van het plan van de provincie het Gelredome te saneren.'

De Vitesse-top werd van de week bijgevallen door advocaat F. Grapperhaus van Nuon. Die zei in de Volkskrant dat de provincie juridisch keihard vastzit aan de beloofde zes miljoen gulden.

Vitesse heeft de verlaging van huur hard nodig. 'Niet alleen dit jaar, maar ook de komende jaren. Anders onstaan er structurele tekorten', aldus Vaessen. Ook het ontbreken van een shirtsponsor levert een direct tekort op de begroting op. Hoewel het seizoen al maanden aan de gang is, denkt Vaessen nog steeds een bedrijf te kunnen strikken voor een opdruk op het clubshirt.

We treffen Vaessen en Schreudering in de bestuurskamer van Vitesse. Aan de muur hangen gebroederlijk naast elkaar de gezworen vijanden Karel Aalbers, de ex-voorzitter van Vitesse, en Tob Swelheim, de baas van ex-hoofdsponsor Nuon. Hoewel al bijna twee jaar weg, probeert Aalbers nog steeds terug te keren aan de top bij Vitesse. Maar bij Vitesse is Keizer Karel passé. Vitesse is vooral met Vitesse bezig. 'Vorig jaar hebben we de boel op scherp gezet. We eisten dat drie zaken terstond zouden worden geregeld, anders zouden we de tent op slot doen', zegt Vaessen.

Het ging om de sanering van de schuld van 75,4 miljoen aan Nuon, de verlaging van de huur van zes miljoen aan het Gelredome en het wegwerken van schulden van 13 miljoen uit het verleden. 'De bijdrage van de provincie was een essentieel onderdeel van het reddingsplan', zegt Vaessen. Toen de nood het hoogst was ('Het was vijf over twaalf', aldus Vaessen) en Vitesse geen voetballicentie meer dreigde te krijgen, werd de club gered door de Stichting Vrienden van Vitesse. Een groep van zestien Gelderse ondernemers leenden de club zestien miljoen gulden. Negen miljoen daarvan werd opgebracht door de bestuursleden Guijt, Veenendaal en Snellenburg, ook wel de boezemvrienden genoemd. Naast de miljoenenlening (á 6 procent rente) namen de boezemvrienden ook voor vijf miljoen de schuld van Nuon over. 'Helden worden ze genoemd', zegt Vaessen.

Langzaam krijgen Schreudering en Vaessen weer wat vertrouwen in de financiële toekomst. Maar de club staat nog steeds onder druk. 'Veel minder dan vorig jaar', zegt Vaessen. 'Toen zijn we bijna drie keer omgevallen. Toch zijn we nog niet gezond. Daarvoor hebben we drie á vier jaar nodig.'

Een voordeel is dat het contract van een paar oudere en dure spelers afloopt. Zo hoeft tribunezitter Orlando Trustfull het volgende seizoen niet meer te worden betaald. Dat scheelt meteen in de kas. Trustfull wordt niet opgevolgd. Trainer Ronald Koeman zal het niet leuk vinden, maar voor aankopen is geen geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden