'Vitesse mocht titel niet pakken'

Chelsea heeft zulke nauwe banden met Vitesse dat de Arnhemmers erdoor worden gehinderd. Dat zeggen voormalige bestuurders van de club. Hun opvolgers spreken dit tegen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - Met een paar zware aantijgingen luchtte Merab Zjordania dinsdag zijn hart in De Telegraaf. Volgens de voormalige eigenaar en voorzitter is het niet de bedoeling dat Vitesse kampioen wordt, zolang die club met een navelstreng aan het moederschip Chelsea is verbonden. Om die reden zouden de beleidsbepalers in Londen onder meer voormalig trainer Fred Rutten hebben tegengewerkt.

'Ik wilde kampioen van Nederland worden, maar Londen wilde dat uiteindelijk niet', aldus Zjordania. Ambities mag Vitesse hebben, zolang ze Chelsea maar niet in de problemen brengen. 'We mochten niet te sterk worden', zo zegt de Georgiër, die deze week de toegang tot de club werd ontzegd. Clubdirecteur Joost de Wit voelt zich bedreigd door Zjordania, omdat hij had gezegd 'zijn vingers af te snijden'.

Schuilt er een kern van waarheid in wat de voormalige redder van de voetbalclub beweert? Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft Vitesse om opheldering gevraagd. Een 'gesprek op korte termijn' over de organisatiestructuur van de club volgt, waarna de bond besluit of onderzoek nodig is.

In Arnhem en omstreken gelooft niemand dat spelers er bewust met de pet naar gooien om aan de wensen van het Chelsea-bestuur te voldoen. Duels die om die reden argwaan zouden wekken, zijn er evenmin geweest. Zoiets mag ook niet, volgens de principes van de UEFA en FIFA.

Voorzitter Bert Roetert van de raad van commissarissen van Vitesse reageerde furieus op de uitlatingen van Zjordania, die volgens hem 'onwaarheden' verkoopt. Het lijkt op een slechte 1-aprilgrap, zei hij in een verklaring.

'Het competitie-element en de onvoorspelbaarheid zijn beginwaarden van sport. Net als elke club wil Vitesse zo veel mogelijk wedstrijden winnen, met zo goed mogelijk spel.' Vitesse is met zijn grote schuldenlast juist het slachtoffer van het 'opportunisme' van Zjordania geworden, aldus Roetert.

(Oud-)spelers hebben zich dit seizoen diverse keren uitgesproken over een eerste landstitel. Nicky Hofs zei 'vooraan te staan op de Korenmarkt', mocht Vitesse kampioen worden. Aanvoerder Guram Kashia vertelde in de Volkskrant dat hij in de titel geloofde. 'Dat is ook de reden dat ik naar Arnhem ben gekomen. Ik wil prijzen winnen en kampioen worden.'

Vorige maand, toen Vitesse nog zeven wedstrijden te spelen had en zes punten achterstond op Ajax, zei trainer Peter Bosz: 'Als we alles winnen, zijn we kampioen.' De tweede plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League, noemde hij 'een mooie plek'.

Juist daar wringt volgens Zjordania de schoen. De UEFA verbiedt clubs, op welke wijze ook, invloed uit te oefenen op het beleid van andere die meedoen aan een Europese competitie. Door zijn bemoeienis met andere clubs kwam Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj al eens in de problemen, hoewel niemand weet hoe groot zijn invloed bij Vitesse werkelijk is.

Toen Chelsea in de Champions League in 2004 werd gekoppeld aan CSKA Moskou, moest de Rus een kunstgreep uithalen. Hij zette zijn aandelenbelang in CSKA om in een sponsorcontract van 41 miljoen euro, zodat de UEFA niets tegen hem kon beginnen. De FIFA stond op zijn beurt ooit machteloos tegen het Italiaanse zuivelconcern Parmalat, dat van zes clubs tegelijk (mede-)eigenaar was.

Geheim

Op basis van de huidige klasseringen plaatsen Chelsea (Champions League) én Vitesse (Europa League) zich voor Europees voetbal. Ook vorig seizoen en deze voetbaljaargang kwamen ze allebei in Europa uit, maar de UEFA liet een onderzoek naar de dwarsverbanden tussen de clubs achterwege.

Bij Vitesse maakt niemand er een geheim van dat er geregeld wordt overlegd met de Chelsea-directie. Trainer José Mourinho zou de verrichtingen van de in Arnhem gestalde huurlingen nauwlettend in de gaten houden.

Of 'Londen' ook de baas is in het Gelredome? Ted van Leeuwen, voormalig technisch directeur van Vitesse, twijfelt er niet over. 'Wie betaalt, bepaalt. En bij Vitesse betaalt Chelsea een groot gedeelte van de spelerssalarissen. Dus ja, Chelsea is de baas', zei hij bij de NOS.

Voor hem staat vast dat trainer Bosz en zijn staf 'alles doen om kampioen te worden'. De bestuurders van Chelsea zijn minder geïnteresseerd in een titel van Vitesse dan in de voortgang van hun huurlingen, zei hij. 'Uitgangspunt is het ontwikkelen van spelers. Een kampioenschap (in Arnhem, red.) loopt daarmee niet per definitie parallel.'

Had Chelsea vol willen inzetten op de titel, dan was de club volgens Van Leeuwen vorig seizoen wel akkoord gegaan met de aankoop van Kelvin Leerdam. Die transfer ketste in de winterstop op het laatste moment af, terwijl trainer Fred Rutten op zijn komst had aangedrongen. Leerdam bleef nog een half jaar bij Feyenoord, omdat hij volgens Van Leeuwen een te grote concurrent zou zijn geweest voor de spelers die Vitesse van Chelsea huurde.

Alexander Tsjigirinski

Grootaandeelhouder Vitesse

Merab Zjordania Voormalig eigenaar Vitesse

Ted van Leeuwen Oud-technisch directeur Vitesse

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden