'Vitesse kan claim bij Guijt indienen'

Vitesse kan de voorzitter van de Raad van Toezicht Cor Guijt aansprakelijk stellen voor het niet ontvangen van de 6,6 miljoen dollar (ruim 15 miljoen gulden) voor de transfer van spits Van Hooijdink....

Van onze verslaggevers Harry van Gelder Xander van Uffelen

Door het ontbreken van een bankgarantie wacht Vitesse nog steeds op betaling. De Arnhemse voetbalclub heeft inmiddels beslag laten liggen op toekomstige UEFA-inkomsten van Benfica. De transfer van Van Hooijdonk werd op 20 juni 2000 in Lissabon, zonder aanwezigheid van advocaten en de financiële man van Vitesse J. Thijssen, ondertekend door C. Guijt en bestuurslid H. Veenendaal van Vitesse.

Volgens Guijt had hij een volmacht van het bestuur. Guijt en Veenendaal maakten nogal wat fouten. Zij kregen geen bankgarantie, hadden de BTW niet geregeld en het contract was niet onder Nederlands recht opgesteld.

Na het zien van de overeenkomst stuurde Thijssen een boos memo naar voorzitter J. Vaessen en de Raad van Toezicht van Vitesse. Op 11 september 2000 gingen Guijt en Thijssen opnieuw naar Benfica. Daar regelden ze de BTW en wisten het contract onder de Nederlandse rechtspraak te brengen. Een bankgarantie kregen ze niet.

Guijt ontkent fouten te hebben gemaakt. Waarom Thijssen, als financiële man, niet in eerste instantie is ingeschakeld weet hij niet meer. 'Soms deed je dat niet. Bovendien wilde Benfica geen bankgarantie afgeven. Ook Thijssen zou die niet hebben gekregen.'

Guijt zegt nooit een contract over de koop van grond bij het Benfica-stadion te hebben gesloten met Azevedo, de ex-voorzitter van Benfica. 'Die handtekening is vals. Benfica weet ook dat die vals is.' De grondverkoop blijkt uit een onderzoek van Deloitte & Touche naar fraude van de toenmalige Benfica-voorzitter Azevedo.

Guijt verwijst bij zijn verklaring naar de advocaten van Vitesse in Lissabon. Deze zijn niet in het bezit van de contracten. De Portugese advocaten kregen inzage in de papieren waarin Guijt Holding wordt genoemd en constateerden dat de handtekening vals is. Azevedo kwam volgens Guijt aan de naam Guijt Holding doordat hij het visitekaartje van zijn eigen onderneming had gegeven. 'Een handtekening is snel nagemaakt', aldus Guijt.

De beschuldigingen kwamen drie weken geleden in Portugal aan het licht op een hoorzitting in Lissabon. Sindsdien staat het rapport op de website van Benfica.

Guijt zegt vorige week dinsdag op de hoogte te zijn gebracht van de beschuldiging. Hij heeft Azevedo niet aansprakelijk gesteld. Wel zou hij aan de Portugese voetbalclub hebben gevraagd de aantijging van de site te halen. Benfica weet echter van niets. 'We gaan niets veranderen. Alles wat op de website staat is waar.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden