Vitesse deinst terug voor Roda's vurige aard

Johan de Kock, na de wedstrijd tegen Vitesse (5-0) gevraagd naar de oorzaak van de lancering van Roda JC: 'We hebben een hele goeie ploeg.'..

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

KERKRADE

Dus zo wonderlijk is de zegetocht niet van de Limburgers die sinds jaar en dag het ene na het andere fraaie geschenk in de schoot krijgen geworpen door huisbankier Nol Hendriks. Roda JC heeft een sterk, compact elftal met een vurige aard, en een trainer, Huub Stevens, wiens aanpak zonder zijpaden in Kerkrade goed is aangeslagen.

De 5-0 nederlaag tegen PSV leidde vorige week op Kaalheide slechts tot revanchegevoelens en nimmer tot vrees. Dat trainer Stevens zijn spelers moest afremmen, had een andere oorzaak. De straf die linksbuiten Huiberts kreeg opgelegd en het nieuws dat ook diens talentvolle schaduw Van Galen wordt vervolgd, leidde in de groep tot geprikkelde reacties.

Roda JC heeft onder leiding van Stevens gekozen voor een ferme aanpak, waarbij de opponent de adem wordt ontnomen. Een minder plezierig gevolg is dat de ploeg steeds zwaarder gebukt gaat onder de kaartenlast. Roda JC kreeg dit seizoen 29 gele kaarten, negen meer dan bijvoorbeeld Feyenoord, 23 meer dan Ajax.

'Als we de slag verliezen', zei Stevens zaterdag, met de nadruk op als, 'zal dat te wijten zijn aan de schorsingen. Roda JC heeft een lage begroting en slechts achttien volwaardige spelers. We zijn geen Ajax of PSV.'

Roda JC speelt het spel hard, maar zelden gemeen. Vitesse-trainer Neumann na de nederlaag: 'Roda was agressief en slim, Vitesse te netjes en te naïef.'

De Kock: 'Overal op het veld voeren we de druk op. En dat kan omdat we in de verdediging één op één spelen. We gunnen de tegenstander geen rust. De meeste ploegen houden het tempo laag bij balverlies en voeren het tempo op in balbezit. Wij draaien dat om. En tja, daarbij wordt soms de man, en niet de man, geraakt.'

Doorslaggevend tegen Vitesse was niet de aanwezigheid van Huiberts, wiens straf is opgeschort, maar van Atteveld, de Amsterdammer die in Eindhoven ontbrak door een schorsing. Atteveld is de strijdvaardige, tactisch geschoolde regisseur die voor zijn verdediging zijn medespelers bulderend corrigeert en het meeste denkwerk verricht.

Voor een prikkie haalde Hendriks hem vorig seizoen weg bij Waregem. De textielbaron heeft het goed gezien. Zaterdag kreeg Atteveld vooral steun van rechtsback Senden, voorstopper De Kock, aanvaller Iwan, een Pool, en linkermiddenvelder Van Galen. Dat duidt erop dat in korte tijd veel is veranderd in Kerkrade. Twee spelers die vorig seizoen nog een toonaangevende rol speelden, Van Hoogdalem en Babangida, startten zaterdag op de reservebank.

Stevens reageerde na de wedstrijd op het verwijt dat Roda tegen PSV te aanvallend had gespeeld zoals zijn spelers dat eerder op de avond tegen Vitesse hadden gedaan: furieus èn offensief. 'We blijven aanvallen. Elke week weer.'

Dat zal de aanhang als een carnavalshit van Limburgse makelij in de oren klinken. Zaterdag beklommen tienduizend mensen de tribunes van Kaalheide. Stevens en de glunderende clubdirecteur Kuijer vatten het terecht op als een teken dat Roda het juiste pad is ingeslagen. 'Nog een prettige avond', zei Kuijer na de persconferentie. 'Dat zal hier wel lukken.'

De Limburgse nacht was ingezet met een snelle 3-0 voorsprong. Beide treffers, van Atteveld en Senden, leidden tot protesten van de Arnhemmers die hun energie beter hadden kunnen gebruiken. In de vijfde minuut greep Van de Looi de spartelende Graef vast. Blankenstein vond het vergrijp een strafschop waard en Atteveld schoof de bal langs Van der Gouw.

Vermakelijker was de wijze waarop Roda op 2-0 kwam. Senden passeerde Van der Gouw met een boogbal, na een soepele aanval. Met een sliding voorkwam de andere rechtsback, Sturing, dat de bal in het doel rolde. Pas een minuut later antwoordde Blankenstein bevestigend op de vraag of de bal de doellijn had gepasseerd, tot woede van Neumann en zijn spelers.

De commotie werd veroorzaakt door grensrechter Kempers die verzuimde een duidelijk vlagsignaal te geven, en in plaats daarvan een notitie maakte. 'Uit zijn houding kon ik niet opmaken of het een doelpunt was', zei Blankenstein later. Pas toen de Roda-trainers Stevens en Achterberg verhaal kwamen halen, wapperde Kempers met zijn vlaggetje. Blankenstein: 'Door het rumoer werd me duidelijk dat er iets aan de hand was.'

In de rust, bij een 3-0 voorsprong voor Roda (kopbal Graef), nam Blankenstein het voorval met de grensrechter door. 'Hij was wat onduidelijk.' Neumann, doorgaans de rust zelve, toonde geen enkel begrip: 'Dit is belachelijk. Op dit niveau mag zoiets niet gebeuren.'

Maar het gebeurde wel en door doelpunten van opnieuw Graef en Babangida schoof Roda in de tweede helft het verlies tegen PSV ook cijfermatig krachtig onder tafel. Vitesse werd nauwelijks kansen geboden. De beste mogelijkheid was voor Cocu die in de 43ste minuut een strafschop mocht nemen.

De ene broer schoot op dat moment de andere te hulp. De strafschop was ingeleid door Danny Hesp (25), donderdag overgenomen van TOP Oss en debuterend als linksback. Zeven jaar geleden brak Danny als Ajacied zijn been, zaterdag keerde hij terug in de eredivisie, nerveus maar verheugd.

'De kroon op mijn revalidatie', vond hij het. Zijn oudere broer Ruud (29) had eerder de lusteloos door Cocu ingeschoten bal gestopt en zo hoorde het ook.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden