'Vitesse betaalde beschadiging Aalbers'

Getuige Rocky Tuanakotta heeft vrijdag voor de rechter-commissaris in Arnhem onder ede verklaard dat hij via een tussenpersoon 190 duizend gulden heeft gekregen van bestuurslid C....

Guijt ontkent dat hij geld aan Tuanakotto zou hebben gegeven. 'Ik ken Tuanakotta niet. Het is uit de lucht gegrepen. Die Tuanakotta zuigt alles uit zijn duim.' Guijt zal in oktober onder ede worden gehoord. Guijt kocht onlangs met andere bestuursleden Vitesse.

Tuanakotta werd landelijk bekend door een mislukte persconferentie op 4 januari 2001 op Schiphol, waar hij de nieuwe sponsor van Vitesse bekend zou maken. Over de achtergronden van de in Monte Carlo woonachtige Tuanakotta (31) is weinig bekend. Hij diende enige jaren in het leger en zegt 'intermediar te zijn tussen sponsors en sportclubs.

Tuanakotta is de eerste in een reeks van ruim twintig getuigen die door Karel Aalbers zijn opgeroepen. Aalbers wil met de verhoren aantonen dat hij slachtoffer is van een doelbewuste lastercampagne. Aalbers moest in 2000 terugtreden als voorzitter bij de Arnhemse voetbalclub en werd daarna op basis van een omstreden accountantsonderzoek beschuldigd van zelfverrijking bij Vitesse. In het lopende onderzoek door het OM zijn van de aanvankelijke beschuldigingen slechts vier, vooral fiscale zaken overgebleven.

De verklaring van Tuanakotta moet volgens de advocaten G. Knoops en L. Hameleers van Aalbers aantonen dat de ex-voorzitter doelbewust opzij is geschoven. Gezien de aard van de beschuldigingen wilde de rechter-commissaris Tuanakotta eerder horen.

De advocaten van Aalbers hebben de 'stellige overtuiging dat personen binnen Vitesse en ook één of meer personen binnen ex-sponsor Nuon tegen elke prijs Aalbers tot ontslag hebben willen dwingen en daarna de terugkeer van Aalbers hebben willen tegenhouden.'

Tuanakotta legde gisteren een opmerkelijk verklaring af, die een ander licht moet doen schijnen op de merkwaardige persconferentie begin januari. Hij zou daar een Amerikaanse sponsor voor Vitesse presenteren. Maar wie ook kwam, geen sponsor. De mysterieuze geldschieter was doorgevlogen naar Madrid, vertelde Tuanakotta toen aan de media.

Een paar dagen na die gebeurtenis was Tuanakotta weer op Schiphol, vertelde hij vrijdag de rechter-commissaris. 'Op maandag 8 januari 2001 rond 18.00 uur kreeg ik in het Seafood restaurant naast het Sheraton Hotel op Schiphol een enveloppe van de ABN Amro met 75 duizend dollar.' Hem was dat bedrag eind december al beloofd, mits hij de sponsor voor Vitesse kon binnenhalen. Dat hij achteraf alsnog geld heeft gekregen sterkt hem in de overtuiging dat hij 'nadelige informatie moest spuien over Aalbers'.

De enveloppe werd hem aangereikt door ene 'Adriaan van Houten', die zei in opdracht van Guijt Holding te werken.

Tuanakotta zegt door een journalist van Voetbal International (VI) met Vitesse in contact te zijn gebracht.

In het voetbalblad zegt Tuanakotta te weten wie de sponsor is waar Aalbers mee schermde.

Aalbers maakte op 22 december 2000 bekend dat hij een sponsor van 100 miljoen gulden voor Vitesse had. Hij wilde de naam echter niet noemen, omdat de geldschieter eiste dat Aalbers eerst voorzitter zou moeten worden.

Tuanakotta vertelt in VI dat de sponsor een dochter van de Amerikaanse supergrutter Wall Mart is. De Molukker die zich opwerpt als woordvoerder van het bedrijf, zegt onaangenaam verrast te zijn door de uitlatingen van Aalbers. 'Ik heb van mijn opdrachtgevers niet de indruk gekregen dat zij Aalbers aan het roer willen.'

Over de stellige ontkenning van Vitesse-bestuurder Guijt zegt Tuanakotta nu: 'Het kan natuurljk ook zijn dat Adriaan van Houten een schuilnaam was.'

De Molukker sluit niet uit dat Nuon-topman Swelheim achter de betaling zit. 'Die heeft toch ook 78 duizend gulden betaald aan H. Klap. Klap was een voormalig medewerker van Aalbers die zei bewijs te hebben dat Aalbers zich aan transfers zou hebben verrijkt. Klap kreeg op 29 december 2000 voor deze informatie 78 duizend gulden van Swelheim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden