Vitesse balanceert op rand van afgrond

De drie bestuursleden van Vitesse, die de club onlangs van de ondergang redden, moeten waarschijnlijk opnieuw miljoenen guldens in de Arnhemse club steken....

De nieuwe kapitaalsinjectie zal Vitesse niet uit de brand helpen. De Arnhemse club staat, vijf maanden na de redding, opnieuw aan de rand van de financiële afgrond. Volgens voorzitter J. Vaessen kan Vitesse vanaf januari mogelijk al niet meer de maandelijkse lasten van vier miljoen gulden opbrengen.

De bestuursleden H. Veenendaal, C. Guijt en J. Snellenburg, ook wel de boezemvrienden van Vitesse genoemd, moeten opnieuw miljoenen guldens in de club investeren, omdat uit het contract blijkt dat ze hoofdelijk aansprakelijk zijn voor een lening van zestien miljoen aan Vitesse.

De zestien miljoen had de Arnhemse club van de zomer hard nodig, omdat ze anders geen licentie van de KNVB kreeg.

De boezemvrienden hebben inmiddels negen miljoen gulden overgemaakt. De rest (zeven miljoen gulden) zou door dertien 'Vrienden van Vitesse' worden geleend. Deze weigeren echter te betalen als de provincie niet over de brug komt met een bedrag van zes miljoen, waardoor Gelredome de huur aan Vitesse kan verlagen.

'In ons contract staat dat we het bedrag niet hoeven te lenen als de provincie de huurverlaging niet betaalt. Ik ben dat dan ook niet van plan', aldus woordvoerder H. Hazeleger van de Vrienden.

De provincie Gelderland weigert de huurverlaging te financieren en zegt nergens aan vast te zitten. Hazeleger vindt dit ongehoord. 'De provincie heeft dat gewoon beloofd.'

Als 'de vrienden' de zeven miljoen gulden niet lenen, zullen de boezemvrienden de som moeten bijpassen. Het totale bedrag dat de bestuursleden Guijt, Veenendaal en Snellenburg in Vitesse steken, loopt daarmee op tot 21 miljoen gulden. Eerder namen ze al voor vijf miljoen gulden de vordering van 75,4 miljoen van Nuon op Vitesse over.

De miljoenenhulp van de boezemvrienden helpt Vitesse weinig. Ook met de storting van zeven miljoen gulden blijft de club acute financiële problemen houden. Volgens bestuurslid en boezemvriend H. Veenendaal heeft Vitesse dit jaar pas 25 miljoen gulden aan inkomsten binnen, op een begroting van 45 miljoen gulden. Negen miljoen daarvan komt van de boezemvrienden.

In feite heeft de Arnhemse club dus slechts 16 miljoen gulden aan reguliere inkomsten. De schamele verdiensten komen mede doordat het bestuur er maar niet in slaagt om een clubsponsor te vinden, terwijl die wel voor vier miljoen in de boeken staat. Ook begrootte de club alvast de huurverlaging van zes miljoen gulden aan Gelredome en de te hoge verkoop van de skyboxen in.

Volgens voorzitter J. Vaessen heeft de club in januari mogelijk al geen geld meer om aan de maandelijkse lasten van vier miljoen te voldoen. Vitesse lijkt alleen te redden door forse ingrepen in de salarissen en door verkoop van spelers. 'De begroting moet terug. Als wij geen shirtsponsor vinden en de provincie geen huurverlaging betaalt, zullen we in januari in de salarissen moeten ingrijpen, spelers moeten verkopen of geld op de kapitaalmarkt moeten vinden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden