Vitens wekt woede Israël met boycot

Israël heeft woensdag hard uitgehaald naar het Nederlandse waterbedrijf Vitens, dat een boycot heeft ingesteld tegen zijn Israëlische zusteronderneming Mekorot. 'Er is daar dringend behoefte aan een beetje gezond verstand', reageerde Yigal Palmor, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Hij vindt het 'absurd' dat Vitens geen zaken wil doen met Mekorot, terwijl de Palestijnse en Jordaanse overheden daar geen moeite mee hebben.

TEL AVIV - Vitens ontbond eerder deze week een samenwerkingsakkoord met het Israelische nationale waterbedrijf. Het besloot hiertoe onder druk van regionale politici die wezen op de activiteiten van Mekorot op de bezette Westelijke Jordaanoever. De kolonisten daar betrekken een deel van hun drinkwater van het nutsbedrijf, dat ook levert aan een aantal Palestijnse steden en dorpen. Vitens zegt 'politiek neutraal' te willen opereren en 'in overeenstemming met het internationaal recht'. In tegenstelling tot wat Vitens suggereert, heeft het van Buitenlandse Zaken geen negatief advies gekregen, zolang het maar gaat om projecten binnen de 'groene lijn' (de grens van 1967). Nederland en de EU doen daar gewoon zaken met Mekorot.


De waterverdeling op de Westoever, achttien jaar geleden geregeld in de Oslo-akkoorden, is niet meer up-to-date. De Palestijnen klagen er over dat ze Israëlische toestemming nodig hebben - maar zelden krijgen - voor het slaan van putten in hun eigen gebied. Terwijl er in steden als Bethlehem en Hebron maar een dag per week water uit de kraan komt, hebben Israëlische kolonisten weinig te klagen.


Deze week is in Washington een nieuwe Israëlisch-Palestijns-Jordaanse waterovereenkomst getekend. Jordanië gaat de Israëlische stad Eilat 50 miljoen kubieke meter water leveren via een nog te bouwen ontziltingsfabriek bij Akaba. Het krijgt er eenzelfde hoeveelheid voor terug uit het Meer van Galilea in het noorden van Israël. De Palestijnen krijgen extra drinkwater uit Israëlische ontziltingsfabrieken aan de kust van de Middellandse Zee. Als Jordanië en de Palestijnen waterovereenkomsten met Israël willen, kunnen ze niet om Mekorot heen.


Woordvoerder Palmor zegt het 'buitengewoon vreemd' te vinden dat Vitens een boycot heeft ingesteld tegen een waterbedrijf dat onder de vleugels van de Wereldbank meewerkt aan 'een zeer belangrijk regionaal samenwerkingsproject' met de Jordaniërs en de Palestijnen. 'Dat laat alleen maar zien dat je door te zwichten voor boycoteisen absurde besluiten neemt, die de wereld op zijn kop zetten'. Vitens reageerde gisteren niet op een verzoek om commentaar.


Als het gaat om boycots is Israël de laatste tijd extra fel in zijn reacties. Het vreest een sneeuwbaleffect, zeker als de huidige ronde in het vredesoverleg weer niets zou opleveren. Nu al raden steeds meer Europese landen hun bedrijfsleven af direct of indirect zaken te doen met nederzettingen.


Eerder deze week lanceerden de Britten hetzelfde soort 'ontmoedigingsbeleid' dat Nederland al heeft ingesteld. Afgelopen dinsdag liet Israël de Roemeense overheid weten dat het bij nader inzien geen prijs stelt op de komst van Roemeense bouwvakarbeiders. De regering in Boekarest had een schriftelijke belofte geëist dat de arbeiders niet in bezet gebied zouden gaan werken. In Jeruzalem vond men dat onaanvaardbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden