Visvetzuren voor stoere mannen

Een wiebelstoeltje in een groentenkas is toch een gecompliceerdere plek om een Volkskeuken te tikken dan een solide bureau. Niet alleen druppelt er voortdurend water in mijn nek en is een dikke hommel, ingehuurd voor seks met de paprika’s, hinderlijk verliefd op mijn beeldscherm, zodra de zon doorbreekt ben ik...

Loethe Olthuis

Maar ja, mijn huis kan ik niet meer in. De twee Stoere Mannen die het tegen betaling aan het afbreken zijn, hebben een even Stoere Betonboorder ingehuurd om de badkamervloer te slopen. En die man houdt van lawaai. Sterker nog, hij houdt snerpend veel van lawaai, dus zitten de katten en ik tussen de tomatenstekjes en pletten alle koriander en basilicum. Gelukkig hebben de slinks binnengeglipte kippen veel lol van het snavelhoge Van der Valk-onkruidbuffet.

Aan de andere kant is de Verbouwing prima voor mijn sociale leven. Voortdurend komen er kennissen langs, die me op mijn schouder kloppen en opgewekt zeggen ‘straks wordt het vast héél mooi’, waarna ze zich snel naar hun eigen, comfortabel ingerichte huizen spoeden. Er zitten opvallend veel vrouwen tussen: ‘die met die blauwe ogen kijkt zo lief’, meldt een toevallig nét langsfietsende vriendin. ‘Ik heb altijd van donkere krullen gehouden’, zucht een buurvrouw bij de dorps-Spar.

Met het voorspelde warme weer ga ik, mochten mijn Mannen dan hun T-shirts uittrekken, entree heffen om de verbouwingskosten te drukken.

Maar wie verbouwt, moet wel goed eten. Liefst iets met veel vitamientjes. Zoals deze oosterse anti-stress salade, met gezonde visvetzuren en asperges, die bol staan van de vitamine B. Nee, dit keer koken we ze niet, maar eten ze zo: zoet, knapperig en sappig. Ook de zalm blijft rauw.

Leg de asperges een half uurtje in koud water. Snijd de zalm in mooie reepjes en bestrooi ze rondom met zout. Klop een dressing van de oliesoorten, citroensap en vissaus. Meng de bosui en koriander erdoor. Snijd de onderkanten van de asperges af en schil ze zorgvuldig; snijd ze in stukken van ca. 5 cm. Schep alle ingrediënten luchtig door elkaar en serveer met knapperig zuurdesembrood.

Loethe Olthuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden