Visverbod bepleit voor delen van Noordzee

In de Noordzee moeten zo snel mogelijk drie gebieden van elk vijftig bij vijftig kilometer voor de visserij gesloten worden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze aanbeveling wordt gedaan in een woensdag gepubliceerde studie die in opdracht van de EU werd verricht door acht instituten uit Nederland, België, Duitsland en Engeland.

Boomkorren zijn netten van vier of twaalf meter breed, die worden opengehouden door een ijzeren balk en die voorzien zijn van over de bodem schrapende kettingen. De bodem wordt hierbij tot een diepte van enkele centimeters omgewoeld. De sporen van deze manier van vissen zijn op de bodem na 52 uur nog zichtbaar, zo hebben de onderzoekers vastgesteld.

De studie wijst uit dat de visserij met boomkorren leidt tot grote sterfte bij de bijvangst. Voor elke kilo verkoopbare tong kan de bijvangst van andere vis oplopen tot tien kilo en van ongewervelde dieren tot zes kilo. Daardoor verandert op den duur de structuur en de samenstelling van de zeebodem, zo verwachten de onderzoekers.

Dit valt niet te onderzoeken in gebieden waar regelmatig wordt gevist, zo luidt de conclusie. Want zeldzame soorten kunnen daar al verdwenen zijn, zodat soorten die de boomkorvisserij overleven de fauna kunnen overheersen.

De drie gebieden die lange tijd voor de visserij zouden moeten worden gesloten, kunnen volgens de onderzoekers het best komen ten noordwesten van de Nederlandse Waddenzee, ten westen van Denemarken en ten oosten van de Shetland-eilanden.

Een van de Nederlandse onderzoekers, dr H. Lindeboom van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), pleitte er vijf jaar geleden al voor een kwart van de Noordzee voor de visserij te sluiten. Dat was toen een persoonlijk opvatting, waarbij hij niet alleen wetenschappelijk onderzoek voor ogen had, maar ook het herstel van de visstand in de Noordzee.

Bij het huidige voorstel is alleen gekeken naar het belang van wetenschappelijk onderzoek, aldus Lindeboom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.