'Visum voor imam Al-Maghraoui zou bittere smaak bij mij achterlaten'

Een vrij land als Nederland mag geen platform bieden aan mensen die vrouwenrechten ondermijnen en hun gezag gebruiken om hun ideeën te verspreiden. Dat stelt de Iraanse publiciste Ferdows Kazemi.

Imam Mohamed Al-Maghraoui tijdens een bijeenkomst in Marrakech. © ANP Beeld
Imam Mohamed Al-Maghraoui tijdens een bijeenkomst in Marrakech. © ANP

Ik weet niet welk ministerie verantwoordelijk is voor het toelaten van imams in Nederland. Normaal gesproken worden visa voor mensen uit de betere kringen door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgegeven. Ik hoop dat ze daar minstens zo lastig zijn als bij de IND, die het recht op visa van gewone stervelingen moet goedkeuren, en dat ze de imam Mohammed al-Maghraoui uit Marokko een visum weigeren, of juist niet. Leers is namelijk ook heel goed in compromissen sluiten.

De omstreden imam is uitgenodigd om naar een conferentie in de Haagse As Soennahmoskee te komen. Waarom een moskee zo'n imam uitnodigt is mij niet bekend, maar het verbaast me wel. Dat deze persoon geen toegang tot Nederland mag krijgen lijkt mij niet discutabel. Ik begrijp niet dat er een Kamerlid aan te pas moet komen om dit voor elkaar te krijgen. Ik kan niet anders dan aannemen dat er vermoedens bestaat dat deze imam wel een visum kan krijgen. En dat andere pogingen om dat te verhinderen niet erg succesvol zijn geweest.

Vrouwenrechten
Vrouwen vechten al decennia lang in landen met een islamitische regering voor hun elementaire rechten. In een land als Iran mogen vrouwen zonder hoofddoek de deur niet uit, ze kunnen niet scheiden zonder instemming van hun man, bij echtscheiding mogen ze hun kinderen slechts tot een bepaalde leeftijd (meisjes 7 en jongens 2) bij zich houden, ze mogen niet trouwen en niet over paspoort beschikken zonder de toestemming van hun vader. Op het platteland worden ze heel jong uitgehuwelijkt met goedkeuring van de dorpsgeestelijke. Wie zich daartegen verzet belandt in de gevangenis en wordt gemarteld. En dit geldt ook voor de advocaten die voor vrouwenrechten opkomen.

In Saoedi Arabië mochten vrouwen tot zeer recent niet stemmen en ze mogen nog steeds niet autorijden; dit naast alle andere hierboven genoemde beperkingen die in Iran gelden. In Marokko mogen formeel andere regels gelden; in de praktijk zijn het de geestelijken de ongeschreven regels bepalen.

Bittere smaak
Deze feiten zijn niet onbekend in het westen. Als Nederlandse burger die haar moederland is ontvlucht wegens protesten tegen het onrecht dat vrouwen daar aangedaan werd, hoop ik dat de Nederlandse autoriteiten zich goed realiseren wat voor bittere smaak het verlenen van een visum aan een figuur als Mohammed al-Maghraoui bij mij en mijn soort achter kan laten. Deze imam wordt zelfs door zijn geloofsgenoten in eigen land veroordeeld om zijn uitspraken.
Mag hij hier komen om deel te nemen aan een discussie, in de hoop dat hij zijn ideeën bij zal stellen? Lijkt me naïef. Iemand die zich beroept op een 1400 jaar oude traditie om het uithuwelijken van 9-jarig meisjes te rechtvaardigen lijkt mij niet echt open te staan voor onze verlichte ideeën.

Vrij land
Mag hij dan naar Nederland komen omdat we een vrij land zijn en iedereen hier mag zeggen wat hij wil? Nee, ik vind van niet. Een vrij land als Nederland mag juist geen platform bieden voor mensen die vrouwenrechten ondermijnen en hun gezag gebruiken om hun ideeën te verspreiden. Het feit dat een deel van Marokkaanse (moslim)vrouwen hun ongenoegen tonen tegen zijn komst, zegt wat mij betreft voldoende.

We moeten niet bang zijn om in een hokje geduwd te worden door zulke protesten serieus te nemen. We hoeven niet rechts te zijn om vrouwenonderdrukking en moslimconservatisme af te keuren. We hoeven geen Geert Wilders te zijn om te durven zeggen dat imam Mohammed al-Maghraoui niet tot Nederland toegelaten mag worden. De opvattingen en werkwijze van dergelijke imams veroorzaken bij veel (moslim)vrouwen rillingen. En we hoeven geen helderziende te zijn om te weten dat een imam als Mohammed al-Maghraoui niet naar Nederland komt om van ons democratisch systeem wat op te steken.

Wij moeten net zo hard het geïnstitutionaliseerde moslimconservatisme bestrijden als de ideeën van mensen die menen dat er geen plaats moet zijn voor moslims in Nederland of in het westen. De opvattingen van beide partijen zijn in strijd met de rechten van de mens. Het feit dat we met de ene partij opgescheept zitten, wil niet zeggen dat we de predikanten van de andere partij in Nederland toe moeten laten.

Het toelaten van dergelijke figuren in Nederland kan slechts in zeer uitzonderlijke gevallen gerechtvaardigd worden. En dat is wanneer men daarmee bijvoorbeeld het leven van een ander kan redden. Wat in een recent verleden niet gebeurd is. Toen weigerde onze minister van Buitenlandse Zaken geen visum, maar een jerrycan benzine te geven aan de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Wellicht kon Rosenthal daarmee het leven van Zahra Bahrami redden. Maar hij zag het helaas 'anders'. Laat ons hopen dat hij het nu niet 'anders' ziet. Minister Rosenthal ziet immers dingen die de rest niet kan zien.

Ferdows Kazemi is een in Iran geboren publiciste.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden