Visuele schoonheid

BEREND JAN BOCKTING

De Vietnamees-Franse regisseur Tran Anh Hung vertelt in de Volkskrant over zijn verfilming van Haruki Murakami's Norwegian Wood.

Maak er een zo mooi mogelijke film van, zei de Japanse schrijver Haruki Murakami tegen regisseur Tran Anh Hung, toen deze aan de bewerking van Murakami's bestseller Norwegian Wood begon. Tran volgde het advies op: al gaat de jonge student Watanabe gebukt onder de zelfmoord van zijn boezemvriend Kizuki en zijn gevoelens voor diens vriendinnetje Naoko, al is het 1968 en verandert de campus van Tokio in een slagveld; Norwegian Wood ziet er ravissant uit. Ondanks alle triestheid blijft het een film vol sierlijk waaiende gordijnen, zachte regenruis en doezelig makend zonlicht, gekleurd door het gelige schijnsel van schemerlampjes en het groen van bladeren en gras. De visuele schoonheid en sereniteit waarin de heftige gebeurtenissen worden ondergedompeld, zorgen er bovendien voor dat hun zwaarte alleen maar beter uit kan komen.

Norwegian Wood (Tran Anh Hung, 2010)

Nederland 2, 23.15-01.20 uur.

Stranger Than Fiction

(Marc Forster, 2006) Variatie op een bij schrijvers en filmers geliefd thema: personage komt erachter dat hij een personage is. Hier is het Will Ferrell in de rol van belastinginspecteur Harold Cricks, een dwangneuroot die geregeerd wordt door zijn obsessie voor cijfers, getallen en regels. Wanneer Harold dezelfde voice-over gaat horen die wij al vanaf het begin van de film horen, komt hij er met hulp van Dustin Hoffman (als morsige literatuurprofessor) achter dat hij de hoofdrol speelt in een roman van een schrijfster, aanstekelijk gespeeld door Emma Thompson. De film haalde de Nederlandse bioscopen niet en dat is vreemd: bovengemiddeld goed is het zeker.

FOX, 20.30-22.20 uur.

Alles stroomt

(Danyael Sugawara, 2009) Tijdens het eindexamenfeestje van Damiaan (een mooie rol van voormalig Spunk-blogger Wieger Windhorst) ontmoet zijn huiselijke moeder (Anneke Blok), die haar zoon na het overlijden van haar echtgenoot alleen opvoedde, een nieuwe man. Damiaan, nét puber-af, kan maar weinig met zijn kersverse stiefvader en verhuist op stel en sprong naar een kraakpand, tot afgrijzen van moederlief. Alles stroomt gaat eenvoudigweg over een kind dat zich in ietwat verwarrende omstandigheden losmaakt van zijn ouder(s). De in Japan geboren filmmaker Danyael Sugawara, die zijn filmopleiding in Amsterdam genoot, maakt van zijn speelfilmdebuut een feest van subtiele herkenning. Winnaar van de publieksprijs tijdens het Nederlands Film Festival in 2009.

Eén, 23.15-00.55 uur.

Michael Clayton

(Tony Gilroy, 2007) Michael Clayton is de moreel failliete probleemoplosser van een gerenommeerd advocatenkantoor, die in deze even gelikte als ingenieus in elkaar gestoken rechtbankthriller wordt ingezet om een collega in het gareel te krijgen. De klant voor wie hij werkt, dreigt door diens gedrag met een megaclaim te worden opgezadeld. Clooney speelt de titelrol zoals hij eigenlijk altijd speelt: goed, maar toch vooral als George Clooney. Dat is ook in deze film geen straf om naar te kijken, al moet hij hier toch echt zijn meerdere erkennen in Tilda Swinton, die voor haar rol als gewetenloze pr-functionaris een Oscar won. Toch is het Clooney die de ijzersterke laatste minuten van de film domineert. Terwijl de aftiteling al loopt, staart hij eindeloos in de camera; alle tijd voor de kijker om zijn positie ten opzichte van dit personage te bepalen.

BBC 2, 00.05-02.00 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden