Visueel overdonderend

Tijdens de première op het filmfestival van Venetië werd The Fountain met boegeroep onthaald. De derde film van de overgetalenteerde Amerikaanse filmmaker Darren Aronofsky (Pi, Requiem for a Dream) verdeelde critici en publiek tot op het bot. De één zag een opeenstapeling van pretentieus New Age-gewauwel, de ander een visueel overdonderend, esoterisch meesterwerk in het nonchronologisch vertelde drieluik over drie mannen (telkens vertolkt door Hugh Jackman) die in de Middeleeuwen, het heden en vijfhonderd jaar in de toekomst strijden voor de eeuwige liefde van de vrouw van hun leven (drie keer Rachel Weisz). Hoe het ook zij: The Fountain is een van de meest fascinerende en originele films die de afgelopen tien jaar zijn verschenen. Als dit verhaal al zou bezwijken onder zijn eigen gewichtige filosofie en symboliek, dan is een film nooit zo sierlijk ten onder gegaan.

'Het was de Hollywoodhel'

Filmmaker Darren Aronofsky vertelt in een interview met de Volkskrant over de zeldzaam lastige totstandkoming van The Fountain; uiteindelijk moest hij het met de helft van het oorspronkelijke budget van 60 miljoen dollar doen.

The Fountain (Darren Aronofsky, 2006)

RTL 7, 22.35-0.25 uur.

Tropic Thunder

(Ben Stiller, 2008) Volkomen absurde, decadente parodie op Vietnamfilms als Apocalypse Now en Platoon, over een Britse filmmaker (Steve Coogan) die met een cast vol supersterren een peperdure oorlogsfilm tracht te maken. Wanneer de acteurs de jungle in worden gestuurd om de Vietcong te lijf te gaan, hebben ze geen idee dat ze in werkelijkheid met echte, lokale drugsdealers te maken hebben. De film zit boordevol originele vondsten (elke acteur wordt geïntroduceerd met een korte trailer van zijn vorige film) en vooral Robert Downey Jr. excelleert als method actor die zijn huid pigmenteert om overtuigend een zwarte soldaat te spelen, maar uiteindelijk verzandt Tropic Thunder vooral in onuitputtelijke gein zonder context of spanningsboog.

BBC 3, 23.00-0.40 uur.

Man on the Moon

(Milos Forman, 1999) Andy Kaufman (1949-1984) was een kamikazekomiek. Hij wilde niet grappig zijn, maar was er enkel op uit dingen in de soep te laten lopen, de toeschouwer op het verkeerde been te zetten en te ontregelen. Hij las urenlang voor uit The Great Gatsby, deed beroerde imitaties, zong stomme liedjes, liet een oud omaatje op het podium een hartaanval simuleren en creëerde diverse vervelende alter ego's. Milos Forman, de Tsjechische Amerikaan met een zwak voor briljante gekken (eerder regisseerde hij Amadeus en The People vs. Larry Flynt) houdt in zijn film over Kaufman het raadsel intact. Man on the Moon volgt hem van zijn debuut bij Saturday Night Live tot aan zijn dood op 35-jarige leeftijd. De komiek die zichzelf geen komiek noemde, sterk gespeeld door een relatief serieuze Jim Carrey, weet vooral te ontroeren.

BBC 1, 1.10-3.05 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden