Vissers versus Grunberg

Gedurende het WK schrijven sportverslaggever Willem Vissers en columnist Arnon Grunberg elkaar elke dag.

Hallo Arnon

Het WK voetbal is een variatie op het aloude thema 'geef het volk brood en spelen'. De Romeinse schrijver Juvenalis sprak over 'panem et circenses', brood en amusement. Het volk bleef tevreden als de leiders brood uitdeelden en spelen organiseerden.

Over dat uitdelen van brood is men in Brazilië zo ontevreden dat het volk zich nauwelijks kon verheugen op de spelen. Daarom was het noodzaak dat Brazilië een steuntje in de rug kreeg en zou winnen van Kroatië. Een Japanse scheidsrechter kreeg de eervolle taak de woede in den lande te bezweren. Hij deed dat kordaat. Uit Kroatië kwam de suggestie de beker meteen aan Brazilië te geven, dat bespaart de wereld tijd en moeite.

Dat is een slecht plan. Voor de zalving van de Brazilianen is een maand nodig. Om op je suggestie van gisteren terug te komen: misschien is van officiële matchfixing op het WK geen sprake, maar krijgen de arbiters gewoon goede instructies tijdens hun trainingskamp.

Groet,

Willem

Hallo Willem,

Vic van de Reijt, mijn uitgever, zei tijdens het eten van nieuwe haring: 'Of Brazilië zou branden of de Japanse scheidsrechter. Dan is de keuze niet moeilijk.' Een prachtig eufemisme heb je geïntroduceerd: 'Ik ben niet omgekocht, ik ben gewoon goed geïnstrueerd.'

Mijn petekind, 9 jaar, moest vandaag, vrijdag, in oranje kleding naar school vanwege 'WK-activiteiten.' Toen hij terugkwam, was zijn haar oranje geverfd. Zijn moeder had de dag ervoor bij de HEMA een synthetisch WK-pak op de kop weten te tikken.

Scholen hoeven geen WK-activiteiten te organiseren. Maar vooral vind ik dat openbare scholen hun leerlingen geen kruisen, keppeltjes en boerka's dienen op te dringen en dus ook geen oranje kleding.

Nationalisme is een vorm van religie. Jij zegt allicht: 'Voetbalnationalisme is onschuldig.' Misschien, toch houd ik er niet van. Ik ben graag voor de ander. In ons, Willem, zie ik alleen al daarom twee rode duivels.

Hartelijks,

Arnon

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden