Visser zou jonge mosselbank moeten ontzien

De Waddenvereniging hoopt dat de Nederlandse vissers de tientallen jonge mosselbanken in de Waddenzee voorlopig met rust laten. Directeur H....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Voor het eerst sinds 1991 komen in de Waddenzee weer natuurlijke mosselbanken voor. In 1990 werden de laatste oude banken weggevist. Daarover ontstond een hooglopend conflict tussen de visserij en de Waddenvereniging. Deze laatste meende dat het leegvissen van de mosselbanken en de vangst van kokkels de oorzaak was van een grote sterfte onder vogels.

Oude mosselbanken zijn uitgestrekte velden van tientallen hectaren. Ze liggen vaak hoger dan de rest van de zandplaat, doordat mosselen slib uit het water zeven dat vervolgens tussen de mosselen bezinkt. Op de banken worden voorwaarden geschapen voor andere planten en dieren, zoals zeewieren, anemonen, zeepokken en garnalen. Mosselbanken zijn volgens de Waddenvereniging een verrijking van de natuur.

Volgens Revier is visserij op de Waddenzee vanzelfsprekend, mits die verantwoord gebeurt. Als mosselbanken nu opnieuw worden leeggevist, kunnen ze niet uitgroeien tot waardevolle oude banken.

Na het conflict werd in 1992 een beleid vastgesteld met het doel de mosselbanken terug te brengen in de Waddenzee. Van de droogvallende platen is 26 procent gesloten voor de visserij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.