Vissen in de vijver van Dato Steenhuis

Arme Hendrik-Jan Biemond. Koud een paar maanden aan het werk als fraude-officier bij het Amsterdamse Openbaar Ministerie, en zijn hele afdeling wordt gesloten....

Daar zal Biemond blij mee zijn. Deze voormalig partner van het Amsterdams-Londense advocatenkantoor Allen & Overy verruilde zijn persoonlijk secretaresse, een staf gespecialiseerde medewerkers en, last but not least, een geschat basissalaris van 250 duizend euro voor een baan aan de Amsterdamse Parnassusweg.

De jonge Biemond moet echter naar Den Haag komen. Tenminste, als het aan procureur-generaal Dato Steenhuis ligt. Steenhuis heeft bedacht dat alle kennis op het terrein van fraude, van beurs tot milieu en van BTW tot sociale zekerheid, in Den Haag moet worden gebundeld. Hij heeft voor deze nieuwe fraude-unit geld gekregen voor negentig specialisten, onder wie twintig officieren van justitie.

Gezien het feit dat het Amsterdamse parket grote moeite heeft gehad om iemand als Biemond te vinden, ligt het voor de hand dat het FOM hem probeert in te lijven. Biemond is een vette vis in de al overbeviste vijver van specialisten, waarin nu ook Steenhuis zijn hengeltje uitgooit.

En dat is ook een beetje het gekke aan het plan van Steenhuis. Het probleem in Amsterdam is altijd de bemensing geweest. Voormalig fraude-officier Henk de Graaff draaide gemiddeld drie grote zaken tegelijk, met alle gevolgen van dien. Steenhuis stelt dat de behandeling van zaken in Amsterdam te lang duurt. Bovendien zijn er, onder verwijzing naar het debâcle rond operatie Clickfonds, verkeerde prioriteiten gesteld. Grote vraag is wie dat moet worden verweten: Henk de Graaff die zich, roeiend met de riemen die hij had, over de kop werkte? Of het ministerie van Justitie, dat voor de bestrijding van financiële fraude te weinig geld vrijmaakte?

Door nu een nieuwe organisatie op te zetten met negentig mensen, geeft Steenhuis impliciet het antwoord. Maar Steenhuis wil ook nog een frisse start maken. Geen lastige zaken uit het verleden voor zijn nieuwe sterrenteam. Oude voorkenniszaken? Dat zoeken ze in Amsterdam maar lekker zelf uit.

En dus moet Hendrik-Jan Biemond beslissen of hij naar het Haagse sterrenteam vertrekt, of oude voorkenniszaken gaat afhandelen in Amsterdam. Zo dreigt Steenhuis te bereiken wat hij wil bestrijden: het verdelen van beperkte mensen, kennis en middelen over meer locaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden