Vissen en vis

Door het raam van ons culinair laboratorium kunnen we hem zien. Een man op een vouwkrukje. Hij heeft een klein hengeltje in zijn hand en zit er als gestorven bij....

Hij vangt aasvisjes. Het is knap omdat hij alleen maar aasvisjes omhoog haalt en nooit eens tussendoor een reusachtig monster.

Hoe weten aasvisjes aan welke haak ze moeten gaan hangen? En hoe weet de visser dat? We vroegen wat hij met de visjes doet. Hij vangt er snoekbaars mee. Verderop ligt het Noordhollands Kanaal. Van Amsterdam naar Den Helder. Een schoon kanaal vol vis.

De man weet zo'n plek en gaat daar snoekbaars vissen. Het is een vuile manier van vissen, met een aasvisje. Dat zwemt aan de lijn van de hengel met een haak door zijn rug of zijn lip. Het visje is op de vlucht, maar wordt steeds teruggehaald door de visser.

Als de snoekbaars het visje ziet en toehapt is het lijden van het kleintje bijna voorbij. De snoekbaars wordt aan boord van de roeiboot gehesen en mag daar stikken. Snoekbaars is een smakelijke vis, maar alleen als je hem zout en kruidt, want zonder smaakmakers is het niet veel soeps. Deze week stond in kranten een advertentie van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en visserij. Vissen met levend aas mag niet meer. Wat is levend aas? Alles wat leeft maar geen worm is. Je mag niet meer vissen met zoogdieren aan je haak, staat in de advertentie, en niet met vogels. En niet met kleine aasvisjes. Wel met wormen en maden.

Het is een piepklein stapje vooruit in de beschaving der mensheid, hoewel de wormen er anders over zullen denken. Wij zouden veel verder willen gaan. Hengelaars moeten voortaan de vissen onmiddellijk doden zodra ze boven water zijn en alle vissen die ze vangen zelf opeten of op zijn minst toebereiden voor hun huisgenoten. Of aan ons geven. Hengelen voor je lol en de visjes telkens teruggooien kan niet meer.

Baars uit ruim water, zoals polderringvaarten en schone kanalen, is net zo smakelijk als snoekbaars maar wordt minder gewaardeerd. Dus goedkoop, of gratis. Maak een vuur van hout. Laat het uitgaan en smeulen. Leg baarzen in de hete as. In zijn geheel, ook de schubben kunnen er op blijven. Pak na 20 minuten (het luistert niet al te nauw) de vissen en pel de verschroeide huid eraf. Pluk het vissenvlees eraf, eet het en gooi weg wat binnenin de vis zit. Of: knip dit recept uit voor later, als u eens niets meer te eten hebt.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden