Visquotum wordt duur betaald

O nee, Op hoop van zegen door het jonge gezelschap Polly Maggoo op Oerol, wordt zeker geen camp. 'Absoluut niet', zegt regisseur Erik Whien (25), 'zo'n stuk moet je serieus doen, of helemaal niet....

Truus Ruiter

De eenvoud is de kracht van het stuk van Herman Heijermans, vindt Whien. Hij werd voor de regie gevraagd, nadat hij eerder een gastregie deed bij Polly Maggoo, het gezelschap van Mathijs Verboom en Anna Rottier. 'Het was een oude droom van Mathijs om Op hoop van zegen te doen. Samen met Anna heeft hij het bewerkt.' Zij situeerden Heijermans op Terschelling. 'We zijn een half jaar geleden op het eiland geweest om uitvoerig met de vissers en andere bewoners te spreken. Sommige teksten, zoals anekdotes over wat er zoal is aangespoeld op het eiland, worden letterlijk gebruikt.'

Het stuk is een 'familiedrama' geworden. 'De zestien personages zijn teruggbracht tot zes, en alles speelt zich af in het huisje van Kniertje, waar reder Bos op bezoek komt. Ook de tijds eenheid is flink verdicht.' Whien, die in zijn eindexamenvoorstelling in Maastricht met Joke Tjalsma werkte, vroeg haar voor de rol van Kniertje. Verrassend is dat de tragische vissersvrouw in Whiens visie niet ongevoelig blijkt te zijn voor de charmes van reder Bos.

Een belangrijke aandeel kreeg ook de muziek. De drie muzikanten (contrabassist, percussionist, accordeonist) hebben een gelijkwaardige rol naast de zes acteurs. 'Ze beginnen traditioneel als een combootje, maar worden steeds losser, wat de voorstelling gaandeweg muzikaler maakt en abstracter, en ook inhoudelijker, wat mij betreft.' De liederen komen van Terschelling, op een enkele klassieker na, als Daar was laatst een meisje loos.

Het is geen historisch drama geworden. 'Wij hebben het helemaal naar nu gehaald. Het is wonderlijk hoe dat werkt. Het verhaal blijft gewoon overeind.' De verzuchting dat de vis duur betaald wordt, blijkt helemaal te passen in deze tijd van visquota en visserij-inspectie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden