Visolie maakt tumor ongevoelig voor chemotherapie

Kankerpatiënten die een chemobehandeling ondergaan, kunnen beter geen capsules met visolie slikken.

ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - Daarin zitten stoffen die tumoren ongevoelig maken voor chemotherapie. Dat schrijven onderzoekers van het UMC Utrecht in Cancer Cell.

De wetenschappers onderzochten hoe tumoren resistent worden tegen chemokuren. De tumor mobiliseert stamcellen in het bloed die een soort ondersteunend weefsel creëren. Als vervolgens chemotherapie wordt gegeven, produceren die stamcellen vetzuren die de tumorcellen ongevoelig maken voor de chemo, verduidelijkt hoogleraar medische oncologie Emile Voest.

Toen de onderzoekers op zoek gingen naar de functie van die vetzuren, stuitten zij op een artikel van een Japanse marinebioloog waaruit bleek dat diezelfde vetzuren ook in algen en in visolie zitten. Muizen die de vetzuren ingespoten kregen, werden ongevoelig voor de chemotherapie.

Resistentie

Het onderzoek werd uitgevoerd met verschillende typen chemo die allemaal platinum bevatten. 'Dat is bij de meeste behandelingen een belangrijke component', aldus Voest. Als de muizen eenmaal de vetzuren hadden aangemaakt, bleek resistentie te ontstaan tegen andere soorten chemo. Datzelfde gebeurde als menselijke stamcellen bij de muizen werden ingespoten. 'Een belangrijke aanwijzing dat het ook bij mensen zo werkt', aldus Voest.

Veel kankerpatiënten slikken visolie omdat zij het idee hebben dat het goed is voor hun gezondheid, zegt Voest. 'Maar wij vinden zo'n krachtig negatief effect dat we, in afwachting van nader onderzoek, afraden ze te slikken tijdens een chemobehandeling.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden