Visje wordt topvrouw

Dieren houden van ruzie. Ze dagen uit, treiteren en gaan zo nu en dan gevechten aan op leven en dood....

Clownsvissen vinden dat geruzie maar niks. En ze hebben er wat op gevonden. De vissen blijken hun groeisnelheid aan te kunnen passen, en ze handhaven daarmee een strikte hiërarchie. Zo voorkomen ze trammelant. De bazin is groot, onderknuppels blijven klein totdat ze opklimmen in de pikorde. Dat staat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature van 10 juli.

Clownsvissen zijn feloranje visjes met witte strepen die thuishoren in tropische wateren. Ze leven in groepjes tussen de beschermende tentakels van grote zeeanemonen.

Zo'n groepje bestaat doorgaans uit een paartje dat voor de voortplanting zorgt en een paar dieren die er een beetje bij hangen. Ze wachten tot ze de top bereiken.

Aan die top staat het voortplantende vrouwtje, de grootste vis. Net onder haar komt haar partner. Hun positie is veilig want de vissen van lagere rang zijn kleiner. Dat blijft zo totdat de top wijzigingen ondergaat. Dan schuift iedereen een plaatsje op.

Wordt het topvrouwtje bijvoorbeeld opgegeten, dan neemt het mannetje haar rol over: hij verandert van sekse en groeit uit tot nieuwe bazin. De vis die derde in rang was, neemt zijn rol over. Vervolgens ondergaat de rest eveneens een groeispurt om zich aan te passen aan de nieuwe sociale posities.

De onderzoekers denken dat de vissen zo geen energie verspillen aan heilloze conflicten. Rustig wachtend wordt een clownsvis vanzelf een topvrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden