Visionaire tussenpaus voor TNT

Pakketbezorger TNT krijgt met Tex Gunning allesbehalve een doorsneebestuurder. Gunning, eerder topman bij AkzoNobel en Unilever, geldt als ' de man van het grote verhaal'.

Tex Gunning is geen doorsneebestuurder. De 62-jarige denker en spreker over leiderschap, die maandag door pakketbezorger TNT werd voorgedragen als de nieuwe topman, liet in zijn Unilever-tijd managers aidspatiënten wassen in Azië en voedsel uitdelen aan straatkinderen. Zo werden ze zich bewust van hun eigen welvaart, en hun verantwoordelijkheid. Gunning, die negen jaar deed over de middelbare school en vanwege 'slecht gedrag' uit militaire dienst moest, zegt op congressen dingen als: 'We koersen met open ogen af op the perfect storm: de ondergang.' Verder gaat hij het liefst gekleed in spijkerbroek en trui en noemde hij de margarine van zijn eigen werkgever Unilever eens 'smakeloze smeerolie'.


Die Tex Gunning, die op het punt stond met pensioen te gaan bij zijn huidige werkgever AkzoNobel, wordt per 1 juni de nieuwe baas van TNT. De pakketbezorger is herstellende van de mislukte overname door het Amerikaanse UPS. Dat wilde meer dan 5 miljard euro betalen voor de Europese concurrent, maar 'Brussel' stelde zoveel voorwaarden aan de overname dat UPS afhaakte. Tijdens het proces was de baas van TNT, Marie-Christine Lombard, tot woede van president-commissaris Antony Burgmans, al vertrokken naar Frankrijk. De finan-ciële topman Ben Bot moest haar taken waarnemen, terwijl er in de haast een nieuwe strategie werd ontwikkeld: de aanwinsten in Brazilië en China worden verkocht en TNT gaat zich voorlopig als zelfstandig bedrijf maar weer richten op Europa. Er wordt gewerkt aan een reorganisatie.


In zo'n situatie verwacht je misschien eerder een ambitieuze saneerder dan een visionair van in de zestig op de hoogste post bij TNT, dat eerder al 'wereldverbeteraar' Peter Bakker aan het roer had. 'Maar naast de man van het grote verhaal is Tex Gunning ook een ervaren bestuurder, die rationele besluiten neemt', zegt Jan Maarten Slagter, de directeur van de beleggersvereniging VEB. 'Zoals bij uitzender Vedior, die hij liet fuseren met concurrent Randstad, nadat hij er nog niet zo lang de baas was. Dat was de beste oplossing voor Vedior.'


Gunning is al commissaris bij TNT, sinds 2011, een functie die hij als aanstaande baas per direct neerlegt. Kan dat wel, een commissaris die de baas wordt van een bedrijf? 'Het is in elk geval beter dan andersom: een topman die aanblijft als commissaris en zijn opvolger voor de voeten loopt', zegt Slagter. 'Het is een beetje ongewoon, maar in bijzondere situaties kan het wel. Denk ook aan Jan Hommen.' Die nam in 2009 als president-commissaris het roer over bij ING, toen de bank-verzekeraar met overheidssteun gered moest worden. Pas vorige week kon hij het eind van die tijdelijke klus aankondigen. Blijft Gunning ook zo lang om TNT weer in goede staat te brengen? 'Hij is in elk geval fit', zegt Slagter. 'Maar de situatie bij TNT is minder ernstig dan toen bij ING.'


Gunning, verantwoordelijk voor de decoratieve verven, zou op 26 april met pensioen gaan, meldde AkzoNobel bijna twee weken geleden. AkzoNobel-baas Ton Büchner wist, gezien zijn warme woorden, wellicht niet dat zijn bestuurder al bezig was met een nieuwe baan als TNT-baas. 'Ik wil Tex bedanken voor zijn uitstekende bijdrage aan de onderneming en ik wens hem een gelukkig pensioen', liet hij optekenen in het persbericht.


'Supercommissaris' Antony Burgmans wist het wel. Burgmans is niet alleen commissaris bij AkzoNobel, waar hij de pensionering van bestuurder Tex Gunning goedkeurde, maar ook president-commissaris bij TNT, waar hij een nieuwe bestuursvoorzitter zocht. Die vond hij in de persoon van collega-commissaris Tex Gunning. Die kende hij al goed uit de tijd dat hij zelf bestuursvoorzitter was van Unilever, en Tex Gunning zijn hoogste man in Azië. Dezelfde Tex Gunning die wel eens genoemd werd als opvolger van Hans Wijers bij AkzoNobel. Maar de commissarissen van het verf- en chemieconcern, onder wie Antony Burgmans, kozen vorig jaar verrassend voor de onbekende buitenstaander Ton Büchner.


Het moet Burgmans af en toe geduizeld hebben, de afgelopen maanden, met al die petten.


CV


1950 Geboren in Zwolle


1979 Economie, Erasmus Universiteit Rotterdam


1979 Consultant Peat. Marwick en Mitchell


1983Unilever


1995 Voorzitter Unilever Foods Netherlands


2000President Unilever Asia East Pacific


2007Bestuursvoorzitter Vedior


2008 Lid raad van bestuur AkzoNobel


2011 Commissaris TNT


2013 Bestuursvoorzitter TNT


Tex Gunning is getrouwd en heeft vier kinderen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden