Visa blokkeert veel creditcards

Meer dan tienduizend creditcards van Visa zijn geblokkeerd vanwege een omvangrijke fraude. Het betreft vier soorten kaarten die zijn uitgegeven door Paysquare, een dochter van betalingsfabriek Interpay....

Van onze verslaggever

De kaarten die misbruikt kunnen zijn, dragen namen als 'Miles & More', 'Pretium', en 'Visa Voordeel en Gemak'. Volgens een woordvoerster van Paysquare is de blokkering van het grootste deel van de kaarten bedoeld als voorzorgsmaatregel.

De kaarthouders van wie de creditcard is misbruikt, lopen geen financieel risico. Wel moeten ze het een aantal dagen zonder hun kaart stellen. 'Het kan ook gebeuren dat op hun volgende rekeningafschriften vreemde transacties staan', aldus de woordvoerster. Het is volgens haar nog te vroeg om de totale omvang van de schade in te schatten.

De fraude kwam afgelopen vrijdag aan het licht, toen met een aantal kaarten ongewone transacties in het buitenland werden gedaan. 'We constateerden een verhoogde frequentie en dan gaan hier alarmbellen af', zegt de woordvoerster. In eerste instantie werd een beperkt aantal kaarten geblokkeerd. Na het weekeinde werd het aantal geblokkeerde kaarten tot tienduizend uitgebreid.

Paysquare sluit uit dat de fraude binnenshuis is gepleegd. Het bedrijf stelt dat het sterke aanwijzingen heeft dat het misbruik bij een buitenlandse leverancier van de creditcards is gepleegd. Deze leveranciers zetten de gegevens van klanten van creditcardmaatschappijen op de kaarten. Als die gegevens worden gestolen, is het een fluitje van een cent om een kopie van een kaart te maken. 'Het is wel duidelijk dat er ergens een lek zit', aldus de woordvoerster.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden