Vis wordt volgens FAO schaars produkt

De komende vijftien jaar zal vis als voedingsmiddel schaars worden, zo heeft de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) woensdag gewaarschuwd....

DPA

ROME

Oorzaken van het teruglopen van de visstand zijn de overcapaciteit van de vissersvloten en de overbevissing op de wereldzeeën. Om het visverbruik per hoofd van de bevolking op het huidige niveau van 13 kilo per jaar te houden, zal zowel de bescherming als de exploitatie moeten worden verbeterd, zo luidt de aanbeveling van de VN-organisatie.

Vorig jaar is totaal 101,3 miljoen ton vis naar bovengehaald. Daarvan werd 72,3 miljoen ton door de consument naar binnen gewerkt. Gezien de bevolkingsgroei zal de vangst van vis voor consumptiedoeleinden de komende vijftien jaar moeten groeien tot 91 miljoen ton.

Inmiddels zijn de nadelige gevolgen van de overbevissisng zowel ecologisch als economisch wereldwijd waar te nemen. Ongeveer 70 procent van de visbestanden zijn overbevist of nagenoeg verdwenen.

Eerder deze week stuurden Canada en Spanje hun marines de zee op om hun visserijbelangen te beschermen. Voor de kust van New Foundland liggen belangrijke viswateren. In Groenland ligt de visverwerkende industrie, voor zover die van kabeljauw afhankelijk is, grotendeels stil bij gebrek aan grondstof. De kabeljauw is een van de vissoorten die hard achteruit is gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.