Vis met waddenspecerijen

Flylânske fiskekûtel

(Vlielandse viskeutels, 2 personen)


225 g verse MSC-kabeljauw-, koolvis- en/of scholfilets


3 eetl. appel- of witte wijnazijn


250 g vastkokende biologische aardappels


1 flinke (rode) ui


2 theel. komijnzaadjes


30 g boter


4 eetl. bouillon, bier of water (25 ml)


75-100 g MSC- of biologische garnalen


blaadjes van ¿ bosje platte peterselie, fijngehakt


(tapas)prikkers


De traditionele Nederlandse keuken is saai en vlak. Er zitten nauwelijks kruiden of specerijen in. Fout! Waarom? Omdat hier juist al heel vroeg specerijen werden gebruikt, met dank aan de roemruchte VOC: de Vereenigde Oostindische Compagnie, waarvan de schepen in de 17de en 18de eeuw de hele wereld afreisden voor peper, gember en kaneel, komijn, kruidnagel en koriander.


De Waddeneilanden hadden via de Zuiderzee een directe verbinding met Amsterdam. Als de wind zo stond dat de schepen de Amsterdamse en Zuiderzeehavens niet rechtstreeks in konden varen, lagen ze eerst voor ree bij de waddenhavens. Daar ging vaak ook een deel van de lading aan wal: suiker, rum en specerijen, die hun weg vonden naar kruidenlikeuren en -bitters (zoals de Amelandse rumlikeur Nobeltje), Friese en Groninger anijs- en kruidkoeken en nagel- en komijnekaas.


En bovendien werden in onze eigen 'specerijeneilanden' kruiderijen als komijn ook gebruikt in dagelijkse gerechten, die nu héél 2014 lijken. Al koken we de vis, zoals vroeger, niet meer tot touw.


Bestrijk de visfilets rondom met 2 eetlepels azijn, bestrooi ze met zout en laat ze een minuut of 20 staan. Schil intussen de aardappels en schaaf ze (met de kaasschaaf) in zo dun mogelijke plakken. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Rooster de komijnzaadjes al roerend 1-2 minuten op laag vuur in een droge koekenpan.


Smelt op laag vuur de helft van de boter in een braadpan en leg de aardappelplakjes erin. Bestrooi met zout, peper en komijnzaadjes. Leg de uiringen op de aardappels en schenk de bouillon erover. Doe het deksel op de pan en laat de aardappels en uien op laag vuur in zo'n 18-20 minuten bijna gaar stoven.


Leg de visfilets intussen op een snijplank, dek af met plastic folie en rol de filets plat met een deegroller of wijnfles. Snijd ze in de lengte in 4-6 gelijke repen en rol deze voorzichtig op. Zet de rolletjes ('keutels') vast met prikkers. Leg na 18-20 minuten de visrolletjes op de aardappels en ui en besprenkel ze met 1 eetlepel azijn; verdeel de rest van de boter in vlokjes erover.


Sluit de pan weer en laat nog zo'n 8 minuten op laag vuur stoven tot de vis net gaar is; doe na 7 minuten de garnalen erbij. Maal er ten slotte extra peper over en bestrooi met peterselieblaadjes.


Tallina van den Hoed, Pay-Uun Hiu,


Marcus Huibers, Onno Kleyn,


Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper


doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden