Vis in drukdoos

Volgens het Nederlands Visbureau eten we gezamenlijk meer verse vis. Maar minder soorten. Er is slechts één soort die vaker wordt gekocht dan vroeger: zalm uit de bio-industriële viskwekerijen....

Wouter Klootwijk

Wilde vissen zo uit de zee - wat wij pas de ware verse vis noemen - worden juist minder gekocht. Kabeljauw, ooit de echte volksvis, is te duur geworden voor 'gewone' mensen.

Nou zijn er bijna geen gewone mensen meer, iedereen is rijk, lijkt het, en iedereen gaat uit eten. In eethuizen neemt de vraag naar vis sneller toe dan in huishoudens. Restaurantkoks kopen voor elke prijs de beste vissen weg.

Wie thuis nog voor niet al te dolle bedragen van echte vis genieten wil - kweekzalm is geen echte vis, vind ik, net kip - kan soms beter zoeken in het vriesmeubel van de supermarkt.

Er is een manier van bereiden in de magnetron die bij vis een mooier resultaat geeft dan alle andere kook- en baktechnieken. In het veelkleurenmagazine dat elke zaterdag bij deze krant zit, is er ook al over geschreven.

Het is het stomen van vis onder druk.

Neem een plastic doos met een goed sluitend deksel, bedoeld om er eetwaar in de koelkast of vrieskast in te bewaren. Het deksel mag echter niet lekken.

Maak midden in het deksel

een gat ter grootte van een dubbeltje. Gebruik hiervoor een stans of boor. Let op dat er aan de bovenrand van het gat geen braampjes blijven zitten. Schuur de randen van het gat eventueel met een fijn schuurpapiertje vlak (ja, dit is écht een kookrubriek).

Vind in huis een dun stukje rubber, of iets dat ongeveer dezelfde eigenschappen heeft... binnenband is goed. Neem een stenen eierdopje. Knip uit het lapje rubber een rondje, iets groter dan de onderkant van het eierdopje.

Los in een kop warm water een bouillontablet op, bijvoorbeeld kruidenbouillon, maar rund geeft niet want in zo'n tablet zit haast niks van rund. Leg in de plastic bak wat bevroren visfilets. Doe de bouillon er bij. Eventueel wat zout nog.

Deksel er op. Rubber op het gaatje, eierdopje op het rubber. Laat de vis tussen de vijf en tien minuten in de magnetron, klaar.

Magnetronstand en stoomtijd kunnen we hier niet geven. Die hangen af van de hoeveelheid vis en de kracht (aantal watts) van de magnetron. De druk in de kookdoos loopt op doordat er stoom ontstaat. Langs het rubbertje op het gaatje in het deksel kan wat stoom ontsnappen.

Als het eierdopje te zwaar is zal het hele deksel openwippen en valt de begeerde hogere druk weg. Maar ik had al na twee proeven een prachtig resultaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden