Vis en volle kerken

ANET BLEICH

Het karakter van de Zuid-Hollandse kustplaats Katwijk kan in drie woorden worden samengevat: 'voetbal, vis en volle kerken', schrijft emeritus hoogleraar geschiedenis aan de Vrije Universiteit, A. Th. Van Deursen in zijn lijvige boek In Katwijk is alles anders.

Zijn bespreking van Katwijks wel en wee in de periode 1940-2005 maakt duidelijk dat er wel meer valt te vertellen. Zo blijkt er een fors cultuurverschil te bestaan tussen Katwijk aan Zee, waar vanouds de haringvisserij centraal stond en Katwijk aan den Rijn. Daar leefde men van de tuinbouw - de Katwijkers concentreerden zich op de verbouw van waspeen -, tot de groenteveiling in 2001 ter ziele ging.

Het belangwekkendst is Van Deursens schets van de sociologische veranderingen tijdens de door hem beschreven periode. Zo is Katwijk weliswaar nog altijd 'maatjesharinghoofdstad van de wereld', maar de nadruk ligt nu meer op visverwerking, de haring wordt niet meer voor de Hollandse kust gevangen en het aandeel van de visserij in de werkgelegenheid is sterk teruggelopen. Ook het toerisme in deze 'gezellige familiebadplaats' is veranderd: minder particuliere kamerverhuur aan badgasten die de hele zomer blijven, meer standtenten, en het zal niet meer voorkomen dat een mannelijke badgast wordt beboet omdat hij over het strand loopt 'met ontbloot bovenlijf'. Zelfs topless zonnen schijnt in Katwijk tegenwoordig ongestraft te kunnen.

Van Deursen constateert echter tot zijn genoegen dat ook veel bij het oude is gebleven. De gemeenteraad kent nog altijd een christelijke meerderheid, waarbij de krachtige presentie van de Staatkundig Gereformeerde Partij, met rond de 20 procent, opvallend is. Van Deursen, zelf inwoner van Katwijk, heeft een gedegen studie afgeleverd, al is die wel wat erg gedetailleerd.

A.Th. van Deursen: In Katwijk is alles anders.

Bert Bakker; 463 pagina's; € 29,95.

ISBN 978 90 351 3657 1.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden