Vis & basis
Nederland gaf in 2002 meer geld uit aan vis en aan schaal- en schelpdieren (euro 337 miljoen euro, een stijging met 4 procent), maar kreeg er minder kilo's voor als gevolg van de oplopende prijzen....
De speciaalzaak en de ambulante handelaar die op de markt vanuit zijn aanhangwagen de klanten bedient, moeten het naast de haring en de gebakken vis hebben van al klaargemaakte producten (van vissalade tot gerechten als paëlla). Bij de gerookte zalm is de groei eruit. Onveranderd blijven vijftigplussers de voornaamste kopers en eters van vis. Met commercials op de radio richt het Visbureau zich op jongere consumenten, de 20- tot 35-jarigen.
De spotjes worden uitgezonden in de ochtenduren en tegen de avond, wanneer de 'tweeverdieners met hun autoradio aan, van of naar hun werk gaan. Bij het boodschappen doen zal de jingle Vandaag is het mijn visdag nog even naklinken in de oren van de koper wanneer men de viswinkel of het visschap nadert.' De spots worden uitgezonden op de zenders waarop de doelgroep de autoradio het vaakst heeft afgestemd: Noordzee FM, Radio 538 en Sky Radio.
Een chronische belemmering vormt 'onbekendheid met de bereiding'. Wat doe in vredesnaam met een moot zeewolf, 'nooit geweten dat je tonijn kunt roerbakken', laatst ergens een visstoofpot gegeten, zou ik thuis ook wel willen klaarmaken, 'maar geen idee wat er allemaal ingaat en hoe of waarmee ik moet beginnen'.
Met een prettig geprijsd basiskookboek, Vis (voor euro 9,90 verkrijgbaar bij de vishandel, of via www.tijdvoorvis.nl), reikt het Visbureau de helpende hand. Algemene inleiding en vervolgens de hoofdstukken 'Bakken', 'Roerbakken', 'Stoven', 'Oven', 'Roosteren', 'Koken & zo' en 'Zonder koken'. Zeventig recepten, met praktische wenken en toelichtingen van de profs (ervaren visinkopers en -verkopers).
Haringtartaar. Nodig: 2 zoute haringen; 1 eetlepel peterselie (fijngehakt); 1 sjalotje (gesnipperd); 1 eetlepel grove mosterd; 2 eetlepels zure room; versgemalen zwarte peper; 3 sneetjes donker roggebrood.
Snijd de haring in kleine stukjes, vermeng ze met de helft van de peterselie en het sjalotje. Roer de mosterd met wat peper door de zure room. Snijd de sneetjes roggebrood diagonaal doormidden, besmeer ze met het mengsel, haring erop en bestrooien met de rest van de peterselie.