Virus

Na een onrustige nacht word ik wakker met een zwaar gevoel in m'n hoofd. Wat is er ook weer aan de hand?...

Carla Dekker en Zeewolde

Ik sta op, maak me klaar voor de dag, evenals onze jongens van 2 en 3 jaar. Ze gaan vandaag naar het gastoudergezin in het dorp, dat geen connecties met andere veehouders heeft. Ik ga naar m'n werk. Als we in de auto zitten en naar het dorp rijden, zie ik dat alle buren de brievenbus dicht aan de weg hebben gezet. De ene buur heeft een draad voor het erf gespannen, bij de volgende staat een bord 'verboden toegang', de derde fabriceerde zelf een ontsmettingsmat voor autobanden.

Ik heb het gevoel iets ontverantwoords te doen: geen auto wordt hier meer toegelaten, maar ik rijd het halve land door voor m'n werk. Volgens het advies moet het kunnen. We schatten de risico's in. De volgende dag moet onze oudste zoon voor controle naar het ziekenhuis. We gokken er maar op dat we daar geen contact met vee of veehouders hebben.

Vervolgens gaan we naar de dierenarts, die na een telefonische diagnose van een zieke koe medicijnen heeft klaargezet. De medicijnen pak ik uit een kastje, waarvoor een ontsmettingsmat ligt. Thuis gekomen gaat het via de ontsmettingsmat voor de autobanden naar de ontsmettingsmat voor de schoenen naar binnen. We doen andere kleren aan.

De telefoon rinkelt onophoudelijk. Het is vrijwel ons enige contact met buren, familie en kennissen: hoe kon dit gebeuren, hoe lang houden we dit vol? Het is stil in de buurt. Niemand gaat van z'n plek, tenzij voor het allernoodzakelijkste. Het huisvuil wordt niet opgehaald.

'Waarom komt opa niet?', vragen de kinderen, als ze zien dat opa de kranten in de brievenbus stopt en vervolgens doorrijdt. 'Opa komt een andere keer weer', probeer ik te sussen. Opa heeft ook koeien thuis. Familie of niet, ook hij moet elk contact met andere veehouders vermijden.

Ondertussen zijn steeds meer bedrijven verdacht en worden steeds meer onschuldige dieren omgebracht. Ik besef me dat dit gevoel van huisarrest nog lang kan duren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden