NIEUWS#ditismijnzorg

Virusontkenners en andere coronasceptici kapen steunactie voor zorgmedewerkers

Virusontkenners en andere coronasceptici hebben een steunactie voor zorgmedewerkers gekaapt. Het gaat om een campagne van Artsenfederatie KNMG.

Een manifestatie van Viruswaarheid op het Malieveld in Den Haag. Beeld Joris Van Gennip
Een manifestatie van Viruswaarheid op het Malieveld in Den Haag.Beeld Joris Van Gennip

De campagne roept vanaf maandagmiddag 13.00 uur alle Nederlanders op steun te betuigen aan de mensen in de zorg – want net als in het voorjaar ‘piept en kraakt het bij artsen en verpleegkundigen’. Tegenstanders van de coronamaatregelen hebben zondag de campagne-hashtag van de dokters – #ditismijnzorg – echter gebruikt voor hun eigen (complot)boodschappen.

‘Het is treurig dat we in een maatschappij leven waarin dit gebeurt als je een oproep doet om mensen te steunen die het zwaar hebben’, zegt een woordvoerder van de Artsenfederatie. ‘Hier worden we niet vrolijk van, maar het laat ook zien dat onze actie juist nodig is.’

De actie van de artsen richt zich op mensen die de coronamaatregelen wél serieus nemen. Hun wordt gevraagd zich uit te spreken door op Ditismijnzorg.nl een poster van zichzelf te maken met daarop een tekst van de artsencampagne. Zoals, onder meer: ‘Ik draag mijn mondkapje’, ‘Ik houd anderhalve meter afstand’, ‘Ik laat me testen bij klachten’ of ‘Ik werk thuis’. De hoop is dat het massaal delen en voor de ramen plakken van deze posters zorgt voor meer bewustwording, en de druk op de ziekenhuizen verlaagt.

De tegencampagne heeft het beeldmerk van de artsen overgenomen in eigen posters met daarop teksten zoals: ‘Waarom is de regering er niet voor ons?’, ‘Zullen mijn kinderen nog wel een leuke toekomst hebben?’ en ‘Al het geld naar de grote bedrijven?’ Met daarbij iedere keer de vermelding: #ditismijnzorg.

Trending

Het gevolg: de hashtag was zondagavond al trending op Twitter, nog voordat de artsencampagne van start was gegaan. De tegenactie werd in gang gezet door een rondzingend WhatsApp-bericht, dat onder meer van Viruswaarheid-oprichter Willem Engel zou komen. Daarin wordt niet alleen opgeroepen tot het kapen van de hashtag, maar worden ook onwaarheden verkondigd. Zo zou het bij de artsenoproep om een ‘overheidscampagne’ met ‘300 duizend euro belastinggeld’ gaan. De Artsenfederatie benadrukt dat het om veel minder en bovendien eigen geld gaat, bijdragen van dokters dus.

Willem Engel van Viruswaarheid ontkent desgevraagd achter de tegenactie te zitten, maar zegt het wel een goede stunt te vinden. De Artsenfederatie is verrast dat hun goedbedoelde actie, die losstaat van het regeringsbeleid, het mikpunt is geworden. Het tekent volgens de artsenwoordvoerder de sfeer waarin massaal applaus voor de zorg heeft plaatsgemaakt voor agressie en intimidatie. ‘Dit is daar in feite een voorbeeld van.’

Verder lezen

Wie is Willem Engel, het gezicht van coronasceptisch Nederland?
Binnen korte tijd klom hij op tot het gezicht van coronasceptisch Nederland: Willem Engel, dansleraar en gesjeesd promovendus. Donderdag dient het kort geding tegen de staat om alle coronamaatregelen op te heffen. Wie is hij? Wat drijft hem? En wat verklaart zijn snelle opmars?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden