Virus mogelijk door laadploeg naar Limburg

Een loonbedrijf wordt ervan verdacht medewerkers die eerder in de Gelderse Vallei betrokken waren bij ruimingen van kippenbedrijven te hebben ingezet bij het laden van kalkoenen in het Limburgse Ospel...

Volgens voorzitter Toon van Rens van de vakgroep pluimveehouderij van de Limburgse land- en tuinbouwbond LLTB is ten minste één persoon gesignaleerd in de Limburgse laadploeg die eerder in de Gelders Vallei heeft geruimd. 'Die ene persoon kan al een ramp zijn, maar het is niet onmogelijk dat er meer personen tussen zitten.' Van Rens sluit niet uit dat zo het vogelpestvirus is overgebracht.

De LLTB heeft de verdenking gemeld bij de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV). Deze dienst onderzoekt de zaak.

Een laadploeg bestaat uit meerdere personen die bij pluimveebedrijven langsgaan om (onder meer) kippen en kalkoenen in kratten te laden voor vervoer naar de slachterij.

Volgens Van Rens was de verdachte laadploeg ook actief bij het kalkoenenbedrijf in Ospel, dat afgelopen donderdag als eerste in Limburg vogelpestverschijnselen meldde.

'Als blijkt dat de laadploeg bewust in de fout is gegaan, dan moet ze hard worden aangepakt', aldus Van Rens. Hij pleit minstens voor intrekking van de vergunning. Want door de vermoedelijke vermenging van ruim- en laadploegen wordt de hele pluimveesector op het spel gezet.

Al eerder waren er signalen over onregelmatigheden bij de ruimingen in de Gelderse Vallei. Eerst maakte de RVV gebruik van onervaren uitzendkrachten. Toen bleek dat dat niet werkte, schakelde de dienst professionele mensen uit de sector in.

Zij moeten wel voldoen aan een strak protocol, zoals het verbod om binnen 72 uur op een ander pluimveebedrijf te komen.

De LLTB pleit voor de grootste zorgvuldigheid bij de samenstelling van de ruimploegen die in Nederweert actief zijn. Volgens de boerenbond moet het ministerie van Landbouw ook strenger controleren op de naleving van hygiënische voorschriften.

Minister Veerman van Landbouw schrijft aan de Kamer dat nog steeds niet bekend is hoe het virus uit de Gelderse Vallei naar Limburg is overgeslagen. Wel meldt hij dat de verspreiding in het algemeen 'sterk wordt beïnvloed door de contactstructuur in de pluimveesector'.

In Nederweert zijn vooral kalkoenbedrijven verdacht en (vrijwel zeker) besmet. Volgens LLTB-voorman Van Rens is dat mogelijk te verklaren doordat de kalkoensector relatief klein is en veelal gebruik maakt van dezelfde laadploeg, dezelfde laadmachine en dezelfde dierenarts.

Die intensieve contacten verhogen het verspreidingsrisico. Gisteren werd een zesde pluimveebedrijf in Nederweert verdacht verklaard, in het dorp Leveroy. Binnen een straal van een kilometer wordt het pluimvee geruimd. In dat gebied staan twee bedrijven. Sinds de uitbraak van de vogelpest heeft Landbouw nu 197 gevallen geregistreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden