Virus Bereb.C in 442 vermommingen

Het is een idee: het equivalent van de Oscars – de Amerikaanse filmprijzen – voor computervirussen. Panda Software, producent van virusbestrijders, neemt er een voorschot op met een erelijst van de opmerkelijkste virussen van 2004....

Titeldrager in de categorie 'meest schadelijk' is Sasser. Deze digitale plaaggeest sloeg begin mei vorig jaar toe. Hij infecteerde miljoenen pc's en legde netwerken plat bij de Britse kustwacht, de zakenbank Goldman Sachs, de Europese Commissie en het vliegbedrijf British Airways.

Computers werden onbruikbaar omdat Sasser ze steeds weer uiten aanzette. De maker van het virus, de 18-jarige Duitse student Sven Jaschan, werd gearresteerd na een tip. Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft had een prijs van een kwart miljoen dollar op het hoofd van Jaschan gezet.

Tot 'technisch meest geavanceerd virus' koos Panda Software Noomy.A. Deze 'worm' (een virus dat zich verspreidt zonder gebruik te maken van een drager, zoals email of diskettes) neemt webpagina's te grazen en verstuurt boodschappen via chatboxen op internet. Zo lijkt het of die berichten van een bonafide afzender komen.

Amusa.A, verspreid vanuit Turkije, won onbedreigd de prijs voor 'meest praatgrage'. Het virus gebruikt spraaksoftware van Windows XP, de motor van vrijwel elke computer, om zijn slachtoffers toe te spreken.

Tot 'meest vieze' virus werd Tasin.C uitverkoren. Het was een van de weinige computerziektekiemen die vorig jaar op besmette pc's pornografie vertoonde. Tasin.C liet een erotisch beeld achter van een bekende Spaanse artieste.

Bereb.C maakt gebruik van 442 verschillende namen om zich te verspreiden via bekende ruilbeurzen als Kazaa en Grokster. 'Waarschijnlijk herinnert de schrijver van het virus zich de oorspronkelijke naam van het bestand niet meer', stelt de jury, die Bereb.C tot 'meest schizofrene' virus verkoos.

Drie kwaadaardige programma's, StartPage.AV, Harnig.B en Multidropper.AM, delen de 'Oscar' voor meest beleefde virus. 'Zij zijn allemaal aardig genoeg hun slachtoffer te vertellen aan welke plaag zijn computer ten prooi is gevallen', aldus Panda.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden