Virtuoos Monro stemt eerst zijn luchtgitaar

Denken we misschien dat er dit weekend hard wordt gerockt in de flevopolder, in het Finse Oulu gaat het er veel heftiger aan toe....

De meeste luchtgitaristen spelen hun luchtriffjes in de beslotenheid van de huiskamer, naast de cd-speler. Maar de extraverte mannen - een luchtgitarist is altijd man - die zich nu in Oulu hebben verzameld, schamen zich nergens voor. Jaren hebben ze geoefend in heavy metal-clubs. Daar stonden ze dan in een grote kring, virtueel te soleren.

In die kring stak je nog eens wat van elkaar op. Zo moet één luchtgitarist ooit als eerste 'de windmolen' hebben geprobeerd: de linkerarm gestrekt, het hoofd gebogen, de rechterarm als een molenwiek rond het lichaam - tegen de klok in natuurlijk. De windmolen behoort nu tot het standaardrepertoire van de geoefende luchtgitarist.

Regerend wereldkampioen Zac 'Mister Magnet' Monro uit Engeland beheerst alle technieken. Zijn act die hem vorig jaar de titel opleverde was virtuoos. Monro begon heel subtiel met het stemmen van zijn luchtgitaar. Hij seinde even naar de geluidsman ('turn me up a little, man'), schroefde zijn tremolo in, en wachtte op de geluidsband. Al moest Monro zijn ding doen op een klassiek stukje Van Halen, het weerhield hem er niet van met enige net ontwikkelde grunge-technieken te spelen. Monro hield zijn luchtgitaar als was deze van lood op twee centimer van de grond, de benen gestrekt, de rug gebogen. Daarna deed hij ook nog de Angus Young (AC/DC) eendenpas. Een sterk staaltje, het publiek hield zelfs even op met het smijten van lege bekers bier.

Monro wordt dit jaar uitgedaagd door Toby Peneha, luchtgitaarkampioen van Nieuw-Zeeland. Peneha maakte vorige maand indruk met zijn Hendrix-imitatie. Hij speelde uiteraard een loopje met het gebit, achter het hoofd, hij bereed zijn denkbeeldige gitaar als een paard, en stak er daarna de brand in.

Na het behalen van de nationale titel vertelde de 28-jarige Peneha de lokale pers dat hij als luchtgitarist was geboren. 'Toen ik 14 was en voor het eerst heavy metal hoorde, gingen mijn vingers vanzelf bewegen', zei Peneha. 'Ik draaide een cassette, en het ging van: duh duduh duduhhh.' Peneha speelt ook weleens op een echte gitaar, 'maar op de luchtgitaar zijn mijn vingers toch sneller'. Zijn coming-out beleefde Peneha vorig jaar in de pub. 'Ik was het eigenlijk niet van plan, maar ik dacht: laat ik mezelf eens voor gek zetten. Iedereen was onder de indruk.'

Dat is de jury in Finland dit weekend vast ook, na Peneha's vaste slotact. Als de band stopt, trekt hij het snoer uit zijn luchtgitaar. Dan gaat - hogere mimekunst- de luchtgitaar in de luchtkoffer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden