Virtuele munt lijkt steeds echter

Schimmig, populair bij criminelen en uitermate geschikt voor het witwassen van geld. Toch staan de VS op het punt de bitcoin te erkennen als officieel betaalmiddel.

PETER VAN AMMELROOY

Wat is een bitcoin?

Een bitcoin is een virtueel betaalmiddel, in 2009 bedacht door een paar programmeurs. Aan de munt komt geen geldpers of centrale bank te pas. Hij bestaat alleen op je computer of smartphone. Om te betalen met bitcoins moet je een digitale portemonnee aanmaken. Die is niet te herleiden tot een persoon, omdat je geen een e-mailadres of andere persoonlijke gegevens hoeft op te geven. De digitale portemonnee krijgt een unieke code toegewezen, een bitcoin-adres van cijfers en letters, die fungeert als een soort bankrekeningnummer. Daarmee kun je daarna anoniem bitcoins overmaken en ontvangen.

Hoe kom ik aan bitcoins?

Er zijn drie manieren. Je kunt een product of dienst verkopen en je in bitcoins laten uitbetalen. Je kunt via een onlinewisselkantoor met bitcoins kopen met euro's. Je kunt ook zelf bitcoins maken. Dat wordt mining genoemd. Daarvoor zijn krachtige computers nodig en software die stukje bij beetje een complexe wiskundige puzzel oplossen die de bitcoinbedenkers hebben gemaakt. De puzzel hangt samen met het aantal al afgehandelde en toekomstige transacties. Elke keer als een stukje van de puzzel wordt ontsleuteld, komen er bitcoins vrij. De bedenkers van de bitcoin hebben de hoeveelheid ervan begrensd op 21 miljoen stuks. De wiskundige puzzel is zo ingewikkeld dat zelfs met de sterkste computers de 20.999.999ste munt pas in 2140 vrijkomt. Er zijn nu meer dan 12 miljoen bitcoins in omloop.

Mogen die bitcoins zomaar?

'Het staat iedereen vrij alternatieve producten te ontwikkelen of te gebruiken, zolang die niet strijdig zijn met de Nederlandse wet', zei minister Dijsselbloem van Financiën eerder dit jaar in een antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Naar huidig inzicht is de bitcoin geen elektronisch geld, aldus de bewindsman, omdat de virtuele munt niet door een centrale bank is uitgegeven in ruil voor ontvangen geld en 'geen vordering op de uitgever vertegenwoordigt'. Daarmee voldoen de bitcoins niet aan twee van de vier vereisten die de wetgever stelt.

Is er geen toezicht?

In het traditionele betalingsverkeer houden diverse partijen een oogje in het zeil, zoals banken, toezichthouders en monetaire autoriteiten. Bij bitcoins ontbreken die. Anders dan bij bijvoorbeeld banken ontbreken constructies die klanten beschermen. Als een spaarbank omvalt, krijgen spaarders (een deel van) hun ingelegd tegoed terug. Zo'n depositiegarantiestelsel is op de bitcoins niet van toepassing. Als je computer het begeeft, het wisselkantoor waarmee je zaken doet failliet gaat of het bitcoinnetwerk onderuitgaat, ben je alles kwijt. Zo verloor Inputs.io, dat bitcointransacties verwerkt, vorige week 4.100 bitcoins van zijn rekeninghouders toen hackers de website kraakten. De schade bedroeg 1 miljoen dollar (740 duizend euro).

Hoe veilig is de handel in bitcoins?

De software die transacties afhandelt en bitcoins produceert, is vrijwel onmogelijk te kraken. Als je een backup maakt van je digitale portemonnee, blijft je tegoed bewaard als je pc het laat afweten. De zwakste plek in de keten lijken de wisselkantoren. Volgens twee Amerikaanse computerwetenschappers is bijna de helft van de veertig 'exchanges' alweer verdwenen. Dertien sloten zomaar, vijf nadat ze door hackers waren beroofd. Ook kunnen de wisselkantoren worden gesloten op last van justitie, als er verdenkingen zijn dat criminelen er geld witwassen.

Waar kan ik met bitcoins betalen?

De website bitcoinspot.nl somt zo'n zeventig Nederlandse bedrijven op die de virtuele munt accepteren. Daaronder zijn de thuisbezorgd.nl, motoronderdelenverkoper BW Motorparts in Maasland, café In de Waag in Amsterdam, webhostingspecialist snelserver.com en Thermostatenshop.nl. In Vancouver is eind oktober 's werelds eerste bitcoinautomaat geïnstalleerd. Je kunt er met een pinpas of creditcard bitcoins kopen om op je rekening bij te schrijven of bitcoins omwisselen in Canadese dollars en die uit de automaat 'trekken'.

Wat is een bitcoin waard?

Wat de gek ervoor geeft. Bitcoins zijn pas iets waard als mensen ze kopen met écht geld. Door speculatie is de waarde van een bitcoin gestegen naar bijna 600 euro. Je kunt afrekenen in kleine coupures, wat handig is als je een pizza bestelt bij thuisbezorgd.nl. Betalen kan tot in een miljoenste van een bitcoin. Die kleinste eenheid heet een 'satoshi', een verwijzing naar de anonieme bedenker(s) van 's werelds bekendste virtuele munt.

Bitcoin snel officieel betaalmiddel in VS

De Amerikaanse regering staat op het punt de bitcoin als officieel betaalmiddel te accepteren, bleek maandag tijdens een hoorzitting van de Senaat. Regeringsfunctionarissen zeiden dat bitcoins voordelen bieden voor financiële systemen, ook al gebruiken criminelen ze op dit moment ook voor het witwassen van geld.

Op de hoorzitting werd duidelijk dat de belastingdienst werkt aan regels voor het betalen met bitcoins. De federale commissie die toeziet op de verkiezingen, heeft de politieke partijen laten weten dat ze de virtuele munt als donatie mogen accepteren. Tegelijkertijd wil de autoriteit financiële markten van de staat New York een toezichthouder voor het betalingsmiddel in het leven roepen, om transacties te kunnen controleren.

Toen het nieuws over de waarschijnlijke acceptatie van de bitcoin als officieel betaalmiddel bekend werd, steeg de waarde van de virtuele munt op sommige digitale marktplaatsen naar bijna 800 dollar (600 euro). In Nederland zijn door de stijgende waarde van de bitcoin een aantal eerste gebruikers ervan uitgegroeid tot miljonair, zegt Jouke Hofman van bitcoinbank Bitonic. 'Nederland behoort tot de landen die de bitcoin vroeg hebben ontdekt. We staan in de top-5 van gebruikers. Stilletjes en anoniem zijn een paar landgenoten er vermogend door geworden.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden