Virtueel potvis

'Als je toch naar buiten gaat, neem dan een visje mee.'..

Peter van den Berg

Wordt het zalm, kreeft, schar, rog, tong, schelvis, zeewolf of baars? Een verrassing ligt in het verschiet: het wordt een centimeter potvis. Daarvan zal de verloofde opkijken.

Een centimeter potvis voor 25 euro en nog virtueel ook. Met deze aankoop ondersteunt Niche de inspanningen van de Stichting Potvis Vlieland. Willem Stel, de strandjutter van Vlieland, trof op 26 juni vorig jaar bij dam 23 een dode potvis van vijftien meter aan, jammerlijk omgekomen in de relatief ondiepe Noordzee. Meteen begraven of prepareren, luidde de vraag. Tot het laatste werd besloten en de Stichting Potvis Vlieland zag het licht.

Marc ter Ellen is voorzitter van de stichting. 'Tweehonderd jaar geleden spoelde voor het laatst een potvis op Vlieland aan. Daarom wilden we dit gevaarte, met een gewicht van twintig ton, dolgraag bewaren. Vrijwilligers zijn de hele dag dag bezig geweest met het verwijderen van de repen spek. De stank was vreselijk. Sommigen stonden te kokhalzen. Het vlees is direct in een 4,5 meter diepe kuil begraven.'

Een enerverende dag, maar het prepareren van de potvis zou meer dan 35 duizend euro gaan kosten.

'We kwamen op het idee de vis per centimeter te verkopen voor 25 euro, waardoor elke burger de kans kreeg te participeren in de stichting. De eerste dag was met een al twee meter vis verkocht.'

Onder het motto 'Stop statiegeld in de potvis', werden burgers opgeroepen statiegeld af te staan aan de stichting. Er is nu bijna elf meter potvis verkocht en de Vlielanders hebben, volgens de website www.potvisvlie.nl al meer dan duizend euro statiegeld bijeengedronken voor de vis, die eind juni in het informatiecentrum De Noordwester komt te hangen. Niche komt voorlopig niet verder dan 3,65 euro aan statiegeld en een centimeter potvis.

Deze dagen verfilmt een crew van IDTV-film op Vlieland het boek Eilandgasten van Vonne van der Meer. Mogelijk zijn de filmers even enthousiast als Niche geworden en kopen ze uit dank voor de genoten gastvrijheid de laatste meters potvis en masse op. En vierhonderd centimeter virtuele potvis weegt bijna niks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden