Virologen: Nederland sluit ogen voor gevaar epidemie

Eigenlijk, verzuchtten virologen en medici woensdag in het Amstel Hotel in Amsterdam, had Nederland een besmettelijk geval van SARS moeten hebben....

In het statige Amsterdamse hotel schoven gisteren zes infectieziektedeskundigen aan voor een werkontbijt van de GGD Nederland. Ze willen meer aandacht krijgen voor de bestrijding van infectieziekten.

Er kan ineens een griepvirus opduiken dat veel mensen ziek maakt, waartegen geen medicijn of vaccin bestaat. Duizenden mensen zullen dan overlijden. Een geval van SARS in Amsterdam zou iedereen met de neus op de feiten drukken, denkt directeur Roel Coutinho van de Amsterdamse GG en GD. 'Mensen hebben geen besef van het risico dat we lopen.'

Coutinho: 'Ik zie vol bewondering hoe politie en brandweer geld krijgen voor hun taak om de bevolking te beschermen. Je kunt je afvragen of de ophef die zij maken terecht is. Maar het werkt kennelijk wel.' Coutinho noemt onder andere de investeringen in een modern communicatiesysteem voor politie, brandweer en ambulance, bedoeld om de veiligheid te vergroten. Dat kost meer dan 700 miljoen euro. De bestrijders van infectieziektes staan met lege handen.

Ook de Rotterdamse viroloog prof. dr. Ab Osterhaus betreurt dat. 'We spannen ons erg in om grote branden als in Volendam en Enschede te voorkomen. Hoeveel doden vallen daar nu? Twintig? We hebben het hier over rampen met tienduizenden doden.'

Het maakt hem al maanden boos dat de Nederlandse autoriteiten geen noodvoorraad antivirale middelen willen aanleggen tegen een eventuele ernstige griepepidemie. 'Een zware golf, die veel slachtoffers gaat eisen, zit eraan te komen. Ik weet niet wanneer, maar hij komt.

'Het onderwerp krijgt niet de aandacht die het nodig heeft', zegt Osterhaus. De andere deelnemers aan het ontbijt, zoals de Utrechtse hoogleraar Andy Hoepelman en het hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding Jim Steenbergen, kunnen zich vinden in die opmerkingen.

Voor veel mensen zijn infectieziekten geen alledaagse realiteit meer, terwijl onveiligheid en brand dat wel zijn. Nederland heeft heel lang geen grote epidemie gehad die in korte tijd veel slachtoffers eiste. De recentste grote epidemie is aids, maar die ziekte maakt sluipenderwijs slachtoffers.

Dat Nederland niet is getroffen door de recente SARS-epidemie, noemden de aanwezigen bij het ontbijt een kwestie van geluk. Als hier een besmettelijk persoon zou zijn geland, zoals in Toronto, was het fout gegaan, is hun stellige overtuiging. Bij de recente vogelpestepidemie ging het maar net goed. Toen liepen ruim 250 mensen een oogontsteking op en overleed een dierenarts. Het had nog veel ernstiger kunnen uitpakken.

Als er publieke erkenning van het probleem en de bijbehorende financiën zouden komen, dan zouden de deskundigen een aantal wetenschappelijke centra in het leven roepen. Die centra moeten kennis verzamelen over de opsporing van infectieziektes en uitzoeken hoe snel vaccins en medicijnen moeten worden ontwikkeld en hoe de epidemie zo goed mogelijk moet worden bestreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden