Virgin Money koopt bank Northern Rock

Richard Branson, eigenaar van de bank Virgin Money, heeft Northern Rock gekocht. De Britse overheid incasseert daarvoor 874 miljoen euro, een bedrag dat door extra inkomsten nog kan oplopen tot 1,16 miljard euro.

LONDEN - Voor koopjesjager Branson is het een prima overeenkomst, temeer omdat het 'verrotte' deel van de bank in staatsbezit blijft. Drie jaar geleden nam de Britse overheid de omgevallen bank voor 1,63 miljard euro over.


Al jaren aast de 61-jarige miljardair op de hypotheek- en kredietverstrekker uit Newcastle, die het eerste prominente slachtoffer werd van de kredietcrisis. De bank had hypotheken en leningen zo ongeveer gratis uitgedeeld, terwijl de rente op spaarrekeningen IJslandse hoogten bereikten. Toen in het najaar van 2007 bleek dat de rots een zeepbel was, vormden verontruste spaarders keurige rijen voor de filialen. Om verdere paniek te voorkomen ging de toenmalige premier Gordon Brown over tot nationalisering. Hij beloofde dat de bank uiteindelijk voor een hoger bedrag weer zou worden verkocht.


Reeds kort na de overname door de staat probeerde Branson de 'Rock' te kopen, maar hij ging niet akkoord met de vraagprijs. Ook twee jaar geleden liepen onderhandelingen op niets uit. De Amerikaanse investeerder Wilbur Ross en een investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi dragen bij aan de deal. Branson probeerde tevergeefs geld los te peuteren in China.


Met de overname van Northern Rock, dat 75 filialen bezit, wil Branson de activiteiten van Virgin Money uitbreiden. De financiële tak van zijn imperium biedt creditcards, spaarrekeningen en verzekeringen aan, maar nog geen hypotheken. Het heeft nu zo'n drie miljoen klanten, een aantal dat door de overname met een miljoen zal stijgen. Er zullen geen extra banen verloren gaan. Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne betekent de overname meer keuze voor consumenten, al blijft Virgin Money, dat het erg moet hebben van Bransons charisma en talent om publiciteit te genereren, een kleine speler vergeleken met HSBC, Barclays en Lloyds. Bovendien zal het voorzichtiger opereren dan de Rock. Zo zal de rente op sommige spaarrekeningen dalen van 2,65 naar 0,1 procent.


Voor Osborne is elke pond momenteel meegenomen, maar hij zit nog wel opgescheept met de vermogensbeheertak van Northern Rock, de 'bad bank' die na de nationalisering afgescheiden was van de 'good bank'. Bij deze slechte tak zitten alle twijfelachtige hypotheken (liefst 90 procent van het Rockbestand) en leningen ter waarde van tientallen miljarden ponden. Het lot van dit uitstaande geld is sterk afhankelijk van de economische groei en, daarmee samenhangend, de vraag of de huizenmarkt stabiel blijft. In de eerste helft van dit jaar maakte de Rock een verlies van ruim 92 miljoen euro maar voor komend jaar zijn de vooruitzichten iets beter.


Volgens critici had de overheid nog even moeten wachten of de bank écht moeten teruggeven aan de burgers door er een coöperatieve onderneming van te maken. Een half jaar geleden kwam vicepremier Nick Clegg nog met het plan alle Britten aandeelhouder te maken van de (deels) genationaliseerde banken, een idee dat snel werd afgeschoten door Osborne. BBC's financiële verslaggever Robert Peston zei de grote winnaars niet de belastingbetalers, maar Branson en zijn investeerders zijn.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden