Virenque: 'Ik gebruikte doping'

De loopbaan van de Franse wielrenner Richard Virenque lijkt voorbij. Na zijn bekentenis doping te hebben gebruikt hangt de 30-jarige Virenque een schorsing van zes tot twaalf maanden boven het hoofd....

Van onze verslaggever

Virenque bekende op de tweede dag van het proces in de zaak van Festina dat hij tijdens de Ronde van Frankrijk in 1998 doping heeft gebruikt. 'Ik heb inderdaad mijn toevlucht moeten nemen tot doping', verklaarde Virenque. 'Ik leef in een wereld waar de regels al heel lang worden overtreden. Al wil ik andere renners niet beschuldigen. In het peloton valt nooit het woord doping. We hebben het altijd over medische hulp. Je hebt het pas over doping als je gepakt bent.'

Het lot van Virenque ligt nu in handen van de Zwitserse wielerbond, waarbij de Fransman is aangesloten. Deze bond schorste eerder Zülle, Dufaux, Meier en Brochard voor zeven maanden. Het kwartet oud-renners van Festina gaf het gebruik van doping destijds wel toe.

Virenques bekentenis kwam niet als een verrassing. De renner heeft weliswaar altijd ten stelligste ontkend doping te hebben genomen. Maar na een indringend gesprek met zijn advocaat heeft hij kennelijk ingezien dat verder ontkennen ongeloofwaardig zou overkomen, omdat alle andere gedagvaarde renners dopinggebruik hebben toegegeven.

Op de tweede dag van het proces tegen Festina bekende ook oud-wereldkampioen Luc Leblanc - eveneens een Fransman - doping te hebben gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden