Viooltjessap

Het fruitaanbod is nu zeer royaal. Je ziet het hele jaar door een gevarieerd aanbod aan fruit en dat maakt zelf conserveren overbodig....

Brandewijn, azijn, suiker, het waren en zijn hulpmiddelen om fruit te conserveren. Geconfijte aardbeijen komen uit Nieuw volledig handboek der kookkunst (1836): 'De aardbeijen worden gewasschen en gewogen; men neemt tot dezelve even zoo veel gewigt witte suiker, kookt die met water (het schuim er schoon afhoudende, tot dat, wanneer men de schuimspaan er uit opheft en er tegen aanblaast, er blaasjes afvliegen); doe er dan de aarbeijen in, laat die een kwartier mede doorkoken, doe dezelve dan in potten en bezwaar ze, nadat ze wel toegebonden zijn, tot gebruik.'

Kersen voor later: 'Men doet de kersen daartoe in eenen keulschen pot; dezelve moeten regt rijp en van de steelen afgeplukt zijn; alsdan legt men eene laag in den pot, strooit daarop suiker, fijn gebroken kaneel en grof gestootene kruidnagelen; op een pond kersen rekent men gewoonlijk vijf onsen raffinadasuiker; wanneer men verkiest kan men ook de steenen uit de kersen halen; men bindt de potten met blazen goed digt, en bewaart ze op eene drooge, doch ook zeer koele plaats.'

Of morellen op brandewijn: 'Doe in eene groote flesch morellen, waarvan men de stelen heeft afgeknipt, doe daarbij eenige stukjes kaneel, kruidnagelen en korianderzaad, in een lapje gebonden; doe er vervolgens op tot den vijfden graad gekookte suiker. Voor elk pond morellen neemt men drie onsen, en giet verder de flesch vol met besten franschen brandewijn. Na twee maanden zijn dezelve goed doortrokken, en alsdan kan men het lapje met de kruiden er uitnemen.'

Tomaten in brandewijn: 'Men neemt daartoe schoone roode tomata's, legt ze in flesschen, en doet er eenige stukjes kaneel en kruidnagleen bij; giet dan op een pond tomata's drie onsen tot den vijfden graad gekookte suiker, en vul de flesch op met brandewijn.'

Tot slot viooltjessap. 'Men leest de enkele blaauwe blaadjes van dezelve zuiver af, doet die in eene sluitende aarden pan; doet men ze in koper, zoo is hetzelve bedorven, daar het daardoor alle schoonheid verliest; giet er dan naar dat er hoeveelheid bloemen zijn, kokend water over heen, dek ze goed toe, en laat het staan tot den volgenden dag; pers dezelve dan door en neem, op vijf onsen van dit water, zeven onsen fijnen geraspte raffinadesuiker, zet dit te zamen op het vuur, tot het goed heet is en zich bovenop een wit schuim zet, neem dit er goed af, en vul het sap in warm gemaakte flesschen, die men, wanneer alles koud geworden is, toemaakt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden