Vion zet paradepaard te koop

Het Brabantse vleesverwerkingsconcern Vion ziet zich genoodzaakt zijn winstgevendste onderdeel in de etalage te zetten. Het bedrijf heeft dringend geld nodig om zijn schulden te kunnen aflossen.

AMSTERDAM - Vion maakte woensdag bekend dat het 500 miljoen euro moet afschrijven omdat een aantal bedrijfsonderdelen in 2012 en 2013 met verlies zijn verkocht. De presentatie van de jaarcijfers 2012 is tot nader order uitgesteld.


Vion kondigde gisteren aan dat het zijn kernactiviteiten Food en Ingredients uit elkaar haalt en verzelfstandigt. Voor Ingredients, dat slachtafval verwerkt tot gelatines, vetten en eiwitten voor industrieel gebruik, wordt vervolgens een (mede-)aandeelhouder gezocht. Vion is nu nog 100 procent eigendom van ZLTO, de Zuid-Nederlandse agrariërsvereniging.


De verkoopbrengst van (een deel van) Ingredients moet het kernbedrijf Vion Food (slachterijen en vleesverwerkingsfabrieken) weer gezond maken. De marges in de vleesindustrie staan al jaren onder druk. De inkoopprijzen van varkens en runderen stijgen, maar de vleesverwerkers kunnen die hogere kosten niet doorberekenen aan hun klanten, de supermarktketens. Die spelen de vleesbedrijven tegen elkaar uit.


Vion is slecht gewapend tegen moeilijke marktomstandigheden. Het bedrijf heeft hoge schulden overgehouden aan zijn vroegere expansiedrift. Uitgerekend vlak voor de financiele crisis ging Vion grootscheeps op overnametoer. Het concern kocht tientallen vleesbedrijven in Groot-Brittannië op. Die fabrieken heeft Vion vorig jaar bijna allemaal weer verkocht omdat het zich bij nader inzien wil concentreren op zijn belangrijkste markten, Nederland en Duitsland.


In 2011 maakte Vion slechts 14 miljoen euro winst op een omzet van 9,5 miljard euro. Het jaar daarvoor bedroeg de winst nog 80 miljoen euro. Het slechte bedrijfsresultaat kostte de Duitse topman Uwe Tillmann in september de kop. De raad van commissarissen ontsloeg hem en benoemde Dirk Kloosterboer in zijn plaats. Volgens onbevestigde mediaberichten trekt de Rabobank, de grootste financier van Vion, inmiddels achter de schermen aan de touwtjes.


Vion is een van de grootste vleesverwerkende bedrijven in Europa. Er werken circa 20 duizend mensen, van wie 14 duizend bij Food en 6.000 bij Ingredients. Het bedrijf heeft sinds 2008 duizenden banen geschrapt. Gisteren repte Vion niet over nieuwe ontslagen, maar FNV-onderhandelaar John Klijn weet zeker dat nieuwe ontslagronden onontkoombaar zijn. 'Van de acht productielocaties in Nederland wil Vion er zeker drie à vier sluiten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden