Vinzwemmen en dansen, maar vooral biljarten

Wereldspelen voorloper van Olympische Spelen. Dat staat boven een pagina-groot artikel in Biljart Totaal van deze maand. Zeker het vraagteken niet kunnen vinden op het toetsenbord....

Zo staan onder meer vinzwemmen, parachutespringen, bodybuilding, beachhandbal, Latijns-Amerikaans dansen en blootvoet-waterskiën op het programma. Maar hoe mooi en goed de prestaties ook zijn, ze zullen de krantenkolommen niet halen. Anders ligt het bij korfbal (Nederland is immers het sterkste team ter wereld), bij touwtrekken (af en toe in de publiciteit) en zeker bij driebanden.

De keusporten - in Akita geven ook pool-spelers en -speelsters plus snookeraars acte de presence - staan voor het eerst op het programma van de World Games, die alweer aan de zesde editie toe zijn.

In het carambole-biljarten, met partijen over veertig punten, is zelfs een groot aantal topspelers van de partij. Dick Jaspers, de wereldkampioen, wereldbekerhouder en nummer één van de wereldranglijst, doet voor Nederland mee, samen met Jean-Paul de Bruijn. Dat het voor de 36-jarige prof uit St. Willebrord geen walk over wordt, staat vast. Onder de zestien driebanders zijn immers gerenommeerde spelers als Sayginer, Sang Lee, Sanchez en Merckx. Alleen Blomdahl ontbreekt. De Zweed faalde bij de twee kwalifcatietoernooien, het EK en het WK van vorig jaar.

De Bruijn is de plaatsvervanger van Raimond Burgman, de nummer drie van het EK in 2000 die wegens zakelijke verplichtingen moest afzeggen. De Bruijn verloor de afgelopen twee jaar in de NK-finale van Jaspers en werd onlangs Europees kampioen bandstoten. De twee Nederlandse poolspelers in Japan zijn ook nationale toppers: Niels Feijen en Alex Lely.

De partijen worden in een moderne sporthal, de Selion Plaza, afgewerkt. Er staan vier tafels. Tegelijk met een driebandenpartij wordt er gepoold en gesnookerd. In die laatste discipline ontbreken trouwens wel de sterke Britse profs. De bekendste spelers zijn Wattana uit Thailand en Fu uit Hongkong.

Jaspers is populair in Japan. Bijna tien jaar geleden behaalde de toen kersverse prof zijn eerste internationale succes, als winnaar van een wereldbekertoernooi in Tokio. In Akita, een stad met 300 duizend inwoners, is hij nooit geweest. Maar dat geldt voor vrijwel alle buitenlandse deelnemers, onder wie honderd uit Nederland. In totaal doen er ongeveer 2500 sporters mee uit liefst negentig landen.

Voor de Brabander is er natuurlijk geen yen te verdienen. Maar daar maalt hij niet om. Hij wil wel eens zien wat de uitstraling van een eventuele gouden medaille is. Het is een leuk tussendoortje voor hem. Bij terugkeer wachten de 'gewone' werkzaamheden weer. De eredivisiecompetitie begint al in de eerste week van september. En op 21 oktober staat het Alles-of-Niets duel (met als inzet 100 duizend gulden) tegen Blomdahl op de rol. Direct na dat spektakelstuk in Heiloo volgt het WK in Luxemburg, waar Jaspers zijn titel verdedigt.

De biljarters zien de deelname aan de Wereldspelen, officieel de Spelen voor niet-olympische sporten, als een soort erkenning. Of het de opmaat is voor een heuse olympische status valt echter te betwijfelen. Nog niet zo lang geleden bepaalde het Internationaal Olympisch Comité namelijk dat het biljarten niet als demonstratiesport tot de Spelen van Athene (2004) wordt toegelaten. Dat beleid verandert heus niet zo snel. Misschien zijn er met de aanwijzing van Peking als olympische stad in 2008 nieuwe kansen. Biljarten is in China zeker niet onbekend.

Biljarten heeft dus promotie gemaakt naar een internationaal podium, maar het is slechts een kleine stap voorwaarts. De reuzensprong naar de grote Spelen is heel wat lastiger te maken. Ook al beweert het magazine van de biljartbond zo stellig het tegendeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden